Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949133    








Honlapkeszites

Istennek elkötelezett, szép életek

Balás Béla megyéspüspök szentelte fel még az ünnep elõtt a részlegesen felújított alsóvárosi Szent József Templomot. Az Isten Háza belsõ tere csodálatos változáson ment keresztül, s majdnem régi szépségében pompázik.

A barokk épületegyüttes Nagykanizsa legértékesebb mûemléke, 1702 és 1714 között a ferences rend építette a lebontott vár tégláiból. Mára azonban siralmas állapotba került a több évszázados építmény, ezért sürgetõvé vált a felújítása. A közelmúltban Nagykanizsára, éppen a Szent József Plébániára érkezõ új plébános, Horváth Lóránt rögvest neki is látott a munkálatok megszervezésének, s roppant rövid idõ alatt széleskörû összefogás bontakozott ki a nemes cél megvalósítása érdekében.


Összesen mintegy tizenhatmillió forint gyûlt össze a plébános hívására, segített az önkormányzat, a püspökség és a hívek sokasága, akik nemcsak pénzben mérhetõ, hanem erkölcsi támogatással és bizony, kétkezi munkájukkal is szilárd támaszt nyújtottak Horváth Lóránt számára. Több hétvége is azzal telt, hogy kívül-belül embermagasságig leverték a nedves, átvizesedett vakolatot, majd néhány hétnyi szellõzés és száradás után új, lélegzõ vakolatot hordtak fel a csupasz falakra. Mivel egy-egy ilyen felújítás irdatlan mennyiségû pénzt emészt fel, ezért egyelõre „csak” a templombelsõ újult meg, amely -elûzve a régi szürkeséget és kiemelve a freskók szépségét- gyönyörû sárga színben pompázik. Modernizálták a villamos hálózatot és a fûtésrendszert, újabb padsorok készültek, s fehér márványlapokkal cserélték fel a mára jócskán fényét vesztett padlóburkolatot.
A plébános álmainak csak az anyagiak szabnak határt, a templombelsõ szobrainak és freskóinak rekonstrukciójára a következõ ütemben kerülhet sor, csakúgy, mint a templom külsõ felújítására. Ám ha az ambíció intenzitása és a segítõ kezek száma nem csökken, minden bizonnyal rövid idõ szükséges csak ahhoz, hogy ez is megtörténhessen.

– Tegyük ezt a templomot olyan ponttá, ahova haza lehet jönni, ahol béke, csend és nyugalom van, ahol el lehet intézni konfliktusokat bíróság nélkül, egymás feljelentgetése nélkül úgy, hogy a másik elgondolkodjon, hogy bizony, hátha egy kicsit igazuk van. Azt szeretném, ha innen koncentrikus körökben gyûrûzne szét a béke a városba. Ez a templom legyen példa arra, hogy a templomok korszerûek, szépek és gondozottak, olyanok, amelyekbe érdemes eljönni, s érdemes kicsit megállni, elidõzni – mondta szentbeszédében a szentmisét celebráló Balás Béla megyés püspök. - Mûködjenek itt is kisközösségek, tucatszámra, százszámra, s legyen a legelfoglaltabb, legelfelejtettebb embereknek is legalább egy olyan napjuk a vasárnapokon kívül, amikor összejönnek a templomokban, hogy közösen imádkozzanak. Mert imádkozni kell, hiszen nem a tömegmozgalmak jelentik a történelem csúcspontjait, hanem az Istennek elkötelezett, szép életek.


Horváth Attila



2007-12-29 14:11:37


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül