Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948609    








Honlapkeszites

Nemzetközi Polgári Védelmi Világnap

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világnap megyei ünnepségét Nagykanizsán tartotta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az ünnepségen többek között megjelent Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyûlés alelnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetõje, Wéber Antal tûzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ, Karóckai János polgári védelmi ezredes, a ZMKI igazgatóhelyettese, Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes, a ZMPV Szövetség elnöke. Az eseményre a határon túlról, horvátországi és szlovéniai társszervezetektõl is érkeztek vendégek.


 Az ünnepséget Cseresnyés Péter polgármester nyitotta meg. Beszédében kiemelte: az emberek életében mindig fontos szerepet játszott a biztonságérzet, a biztonságra való törekvés, és nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a lehetõ legbiztonságosabban éljük meg mindennapjainkat. Az esetleges katasztrófák megelõzésében tölt be jelentõs szerepet a katasztrófavédelem, vagy ha már bekövetkezett a baj, a katasztrófavédelem az a szervezet amely a legelõször és a leghatékonyabban tud segíteni a polgári lakosságnak. A polgármester végül a közeledõ Nõnap alkalmából külön köszöntötte a hölgyeket.
Karóczkai János ünnepi köszöntõjében a múlt eredményeit és a jelen feladatait foglalta össze:
– A polgári védelem célja a katasztrófák és a különbözõ veszélyhelyzetek során a humanitárius feladatok teljesítése, illetve a lakosság védelme. Az ENSZ 1972-ben március 1-jét nyilvánította a Polgári Védelem Nemzetközi Világnapjává. Azóta évrõl évre világszerte ezen a napon emlékezünk meg arról a szervezetrõl, mely folyamatosan részt vesz az ENSZ katasztrófák elleni megelõzõ, védekezõ és helyreállító tevékenységében. Magyarországon a Polgári Védelem Napját 1992 óta ünnepeljük. Hetvenhat esztendõvel ezelõtt a légvédelemrõl szóló törvény kihirdetésével megalakult a magyar légoltalom, 1964-pedig a jogutódja, a Magyar Polgári Védelem. A magyar légoltalom, késõbb a polgári védelem, az elmúlt háromnegyed évszázad alatt becsülettel tett eleget alapvetõ feladatának, amelyet részleteiben az 1936-os honvédelmi miniszteri végrehajtási utasítás határozott meg: „az élet és vagyonbiztonság oltalmazása”.
A mai mûködés alapjául szolgáló polgári védelmi törvény ebben a szellemben, ám korunk követelményeinek megfelelõen fogalmazza meg a tevékenység alapelvét: a fegyveres összeütközés, a katasztrófa és más vészhelyzet esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása. – Most megváltoztak a körülmények, megváltozott a polgári védelem alapvetõ célkitûzése. Ma már döntõen nem a háborús konfliktus következményeinek a felszámolására kell készülni, hanem az úgy nevezett békekatasztrófák eseményeinek a kivédésére.
Az elmúlt évben két katasztrófahelyzetben, a tavaszi árvizek, valamint a Veszprém megye több települését elöntõ vörösiszap áradat során kellett a polgári védelemben tevékenykedõknek helytállniuk. Az utóbbi esetben ráadásul úgy, hogy annak kezelésére nem volt kidolgozott protokoll. Nemcsak nálunk, sehol a világon. De mint minden esemény, ez is – éppen a váratlansága miatt – rávilágított arra, hogy a katasztrófavédelem másik területéhez hasonlóan, a honvédelem rendszerén belül a polgári védelmet is folyamatosan fejleszteni, korszerûsíteni kell. Csak így válhat minden területen alkalmassá az új kihívások kezelésére, a lakosság életének, anyagi javainak hatékonyabb védelmére.
Az elõttünk álló idõszak sem lesz könnyû – hangsúlyozta az ezredes. Az egyre szaporodó és szélsõséges viharok, árvizek és csapadékviszonyok próbára teszik a kialakított rendszert, a tapasztalható klímaváltozással járó hõhullámok, fagyok cselekvésre késztetik a polgári védelmet. A probléma összetettségét jelzi az is, hogy egyformán van jelen az aszály és az árvíz, egyszer a kezelhetetlen mennyiségû vízzel kell megküzdeni, máskor pedig az olykor éveken át tartó szárazság okoz megoldhatatlannak tûnõ problémát. Az eltelt idõszak példái is mutatják, hogy megkülönböztetett figyelmet kell szentelni az energiaszektor sebezhetõségére (gáz- és áramszolgáltatás) vagy az egészséges ivóvízhez jutásra.
Elodázhatatlan a polgári védelem technikai fejlesztése, a polgári védelmi kirendeltségek, a gépjármûpark, a védõeszközök, monitoring rendszerek megújítása, a megalakított polgári védelmi szervezetek technikai felszerelése, a speciális mentõcsapatok technikai támogatása. Fel kell újítani a lakosság elavult légi- és katasztrófa riasztó eszközeit a települések reális veszélyeztetettségének megfelelõen. Felül kell vizsgálni a polgári védelem hatósági és szakhatósági jogköreit és azokat szükség szerint hozzá kell igazítani a megváltozott jogszabályi háttérhez. Fokozni kell a lakosság önmentõ képességének tudatosságát. Nagy hangsúlyt kell fektetni az ifjúság felkészítésére, a biztonságtudatos nevelésre és az állampolgárok önerõs védekezése szükségességének megértetésére.
A rendezvény elismerések átadásával zárult. A Magyar Köztársaság belügyminisztere – a munkakörében végzett kiemelkedõ munkája elismeréseként Polgári Védelmi Tanácsosi címet adományozott Molnár Csaba polgári védelmi alezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Zalaegerszegi kirendeltség vezetõjének. Miniszteri Emléktárgy jutalomban részesítette Tóthné Horváth Erzsébet asszonyt, a megyei igazgatóság Koordinációs és Személyzeti Osztályának elõadóját. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója a szolgálatteljesítése során tanúsított kiemelkedõ helytállásáért soron kívül elõléptette tûzoltó õrnaggyá Szabó István tûzoltó századost, az igazgatóság Tûzoltósági Felügyelõség kiemelt fõreferensét. Az elismeréseket február 28-án, a központi ünnepségen adták át.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója munkakörében végzett kiemelkedõ tevékenysége elismeréseként dicséretben és üdülési csekk jutalomban részesítette Zabb Nándor Károly polgári védelmi alezredest, a Polgári Védelmi Felügyelõség felügyelõjét, Prepok Attila polgári védelmi alezredest, a Nagykanizsai Polgári Védelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetõjét, Tóth István Tibor pv. alezredest, a Lenti Kirendeltség kirendeltség-vezetõjét, Dukainé Simon Anikó asszonyt, a Gazdasági Ellátási Osztály fõelõadóját. Március 1-jei hatállyal elõléptette polgári védelmi századossá Németh György polgári védelmi fõhadnagyot, az Igazgatóhelyettesi Szervezet ügyeletesét, tûzoltó fõhadnaggyá Sziráki Katalin tûzoltó hadnagyot, a Tûzoltósági Felügyelõség kiemelt fõelõadóját. Az ünnepséget a Nagykanizsai Ifjúsági Vonószenekar mûsora zárta.

B.E.



2011-03-07 09:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül