Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949220    








Honlapkeszites

Népmesejáték és archaikus népdalkincsek a Kanizsai Esték programjában

Pénteken délután „Gömörország” mese és népdal világa költözött a református gyülekezeti terem, illetve templom falai közé. A Kanizsai Esték rendezvénysorozatát Hella Ferenc lelkipásztor ez alkalommal két kulturális programmal gazdagította. A meghívott vendégelõadó a Ghymes együttes szólóénekeseként is ismert, Écsi Gyöngyi, a felvidéki Hetény református lelkipásztora akinek, mint kiderült testhez áll a bábjátékos, az énekes, a mesemondó szerep. 


Kora délután a gyülekezeti teremet megszálló zsibongó gyermeksereg aktív bevonásával ismerhettük meg az élet és a halál vizérõl szóló mesejátékot. A „Gömörországban” játszódó tréfás darab királya, királyfiai, katonái és tündére a kitûnõen szórakozó közönség tagjaiból verbuálódott. A felnõtt közönség számára is üzenetet hordozó elõadásban, pontosabban mesében a rossz elbukik, a jó elnyeri méltó jutalmát. Jelen esetben Tündér Ilona kezét.

Az esti, szívhez és lélekhez szóló rendezvény, a mûfajhoz illõen, már a templom falain belül került megrendezésre. A mûsor gerincét az elõadó által Felsõ-Gömörben és Zoborvidéken gyûjtött, zömében a XVI. századból származó históriás énekek, apokrif népénekek, archaikus népdal kincsek alkották. Ezek a dalok bibliai üzenetük miatt viszontagságos utat tettek meg a táncházak és a templomok között, míg végül az utóbbi helyszín aktuálisabbnak, befogadóbbnak bizonyult. Écsi Gyöngyi énekit gyûjtésébõl származó mókás történeteit rendkívül szuggesztíven, ízes palóc tájszólással adta elõ. A közel egyórás elõadás során mindvégig kitûnt az évezredes magyar lelkiség meghatározó irányvonala.
Écsi Gyöngyi értékõrzõ szolgálatának végén a Fényes nap immár lenyugoda és a Ó. Jöjj, ó, jöjj, Üdvözítõ címû énekeit a közönség bevonásával adta elõ.
Czene Csaba



2011-03-16 09:04:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül