Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948587    








Honlapkeszites

Nyom nélkül elröppenni nem hagyta

Március 15-én mutatták be dr. Márkus Ferenc, a Batthyány Lajos Gimnázium nyugdíjas tanára, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára Nyom nélkül elröppenni nem hagyta címû életmûkötetét a Halis István Városi Könyvtárban. 

A 80 éves Márkus Tanár Urat Cseresnyés Péter polgármester és Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, az OKISB elnöke köszöntötte. A könyvbemutatót Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója celebrálta.


 Cseresnyés Péter polgármester elöljáróban megjegyezte, Márkus Ferenc õt is tanította, igaz, hogy csak egy kurta évnyit, de az az év épp elég volt ahhoz, hogy megismerjen egy embert, egy tanáregyéniséget. Tudjuk azt – folytatta, hogy a kamaszgyerekek milyen kegyetlenek az iskolában, és iskolán kívül akkor, amikor csínytevésre adják a fejüket, vagy éppen valakinek oda akarnak „szúrni”, ha máshonnét nem, a Legyek urából. Ahogy visszaemlékszem az óráira, szinte senki fejében meg nem fordult az, hogy panaszkodjon, vagy oda nem figyeléssel zavarja az órát. És ezt nem szigorral, fenyegetéssel érte el, hanem azzal a higgadtsággal, óriási tudással, amit át is tudott nekünk adni úgy, hogy mi fegyelmeztük magunkat. Ha beleolvasunk a kötetbe, sok olyan gondolatot tudhatunk a magunkénak, ami sokszor természetes számunkra is, csak mi nem tudjuk így megfogalmazni. Egy gondolkodó nagysága akkor nyilvánul meg igazán, amikor úgy érezzük, ezt mi is így gondoljuk, csak éppen így megfogalmazni, elõadni, mások számára tovább adni nem tudjuk – hangsúlyozta a polgármester. Már a cím is sokatmondó. Kölcsey Ferenc, Kölcsey Kálmánhoz írt mûvében hangzik el ez a kifejezés-sorozat. „Az ki életében sokat érzett és gondolkodott; s érzeményeit és gondolatait nyom nélkül elröppenni nem hagyta, oly kincset gyûjthetett magának, mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag táplálékot nyújt lelkének.” Igen, ezek a kincsek olvashatók ebben a könyvben, amelyet tanár úr több évtizedes munkája során gyûjtött össze. Azt kell mondanunk, mint gondolkodó ember, mint tanáregyéniség, örülnünk kell, hogy itt közöttünk élte mindennapjait, diákok százait oktathatta, és tanár utódainak példát mutatott a pályából, a hivatásból. Végül Cseresnyés Péter mindenkinek ajánlotta a könyvet, aki egy kicsit magánének akarja érezni Kanizsa történetét, a magyar költészetet, magáénak akarja a „hitet”, mert a könyvben a hitrõl és a hit „három lábáról” többet akar megtudni. Az kérte, forgassák a könyvet, mert a mi életünk, a mi éveink egy tanáregyéniség tollából, gondolataival.
A mai nap példája is azt mutatja – tette hozzá a polgármester, tanártársaidnak meg kell mutatni azt is, hogy egy nemzeti ünnep alkalmából hogyan kell emlékezni a nemzeti ünneprõl, a nemzetünkrõl, nehogy olyan gondolatok jussanak eszünkbe egy nemzeti ünnep alkalmával, amikor a nemzetünk kicsinységét próbálják bemutatni.
B.E.



2011-03-16 09:45:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül