Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948568    








Honlapkeszites

Idõstársaik szolgálatára álltak

Megtartotta éves küldött közgyûlését a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete, melynek vezetõségét 2007. június 5-én négyéves idõtartamra választotta meg az akkori küldött értekezlet.

Beszámolójában Fehér Imre elnök többek között kiemelte, az azóta eltelt idõ az idõskorúak érdekében végzett folyamatos tevékenységgel jellemezhetõ. Ezek között szerepelt az idõskorúak érdekvédelme, érdekképviselete, jogaik érvényesítése, társadalmi megbecsülése, egészségi, szociális, kulturális szükségleteinek kielégítése. A nyugdíjasok életkörülményeinek folyamatos figyelemmel kísérése, az idõsek érdekében végzendõ közhasznú tevékenység ellátása, beleszólás az õket érintõ döntések meghozatalába.


 Magyarországon – hangsúlyozta az elnök, figyelemmel az ENSZ elöregedésérõl szóló nemzetközi intézkedési tervére is – 2007-ben megalakult az Idõsek Magyarországi Kartája, majd 2009 õszén a Magyar Parlament egyhangú döntésének köszönhetõen megszületett az Idõsügyi Nemzeti Stratégia, melyek megállapítják, a XX. századra általánossá vált a népesség elöregedése.
Mindkét dokumentumban az alábbi prioritások kerültek megfogalmazásra: aktivitás és függetlenség, társadalmi presztízs megõrzése, anyagi biztonság, életminõség kérdése. Esélyegyenlõség, társadalmi megbecsültség, egészségügyi ellátás, gondoskodás, idõsek jogainak védelme. E területen jelentkezõ feladatok egy része jogszabályban rögzített, más része viszont önként vállalt feladat. A fentieknek azonban ellentmondtak a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések, történések az elmúlt két évben.
A pénzügyi-gazdasági válság hatására a magyarországi nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt két évben mintegy tíz százalékkal csökkent. Ez a csökkenés kis mértékben a keresetek csökkenésébõl adódott, nagyobb részt azonban a nyugdíjakat érintõ intézkedések miatt következett be. A válságkezelésbõl így a nyugdíjasok aránytalanul nagy terhet viseltek, mivel ezen két év alatt a gazdaság teljesítõ képessége 5, 5 százalékkal csökkent. Ezt a helyzetet a nyugdíjasok kényszerûségbõl tudomásul vették, megértve, hogy a válság idején elsõdleges feladat a gazdaság talpra állítása. A nyugdíjasok azonban joggal elvárják, hogy a válság elmúltával az õket hátrányosan érintõ intézkedések helyett olyan szabályok lépjenek életbe, amelyek lehetõvé teszik, hogy a nyugdíjasok jövedelem növekedése a társadalom más rétegeihez hasonló mértékû legyen. A jelenlegi szabályozás fenntartása így nemcsak a jelenben, hanem a jövõt tekintve is igazságtalan. Ezt a kitekintést azért tartotta fontosnak beszámolójában az elnök, mert a képviseleti tevékenységük során az anyagi biztonság miatt kiemelt figyelmet fordítottak és fordítanak erre a problémakörre.
A szervezet négy éves mûködésében a 2010-es esztendõ volt a legeredményesebb. A tagszervezetek számos rendezvénnyel, programmal álltak az idõstársak szolgálatára.
Elismeréssel szólt számos klub rendezvényérõl is. A szervezet éves munkájának kiemelkedõ része az Országos Szövetség felhívásainak teljesítése, a Nyugdíjasok lapjának terjesztése, ami nem csupán egy szokványos újság, hanem munkaanyag is, mely kimerítõen foglalkozik a szövetség tevékenységével és módszertani útmutatásokat is ad. Tevékenységük minden szinten önkéntes munkával történt, a mûködés anyagi hátterét nagyrészt pályázatokkal teremtették meg. Végül megköszönte az elnökség valamennyi tagjának önzetlen feladatvállalását, kiemelve Skretyuk Lászlóné és Varga Gyuláné tevékenységét.
A küldöttgyûlés megerõsítette tisztségében Fehér Imre elnököt és a vezetõség tagjait.

B.E.



2011-03-24 08:37:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül