Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892190    








Honlapkeszites

Bõvülhetnek a finn kapcsolatok

Jari Vilén finn nagykövet látogatott városunkba, akit Cseresnyés Péter polgármester fogadott, és többek között a finn vállalatok lehetséges kanizsai beruházásairól tárgyaltak.

Mosolyogva mesélte a magyar-finn együttmûködéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón Jari Vilén finn nagykövet, hogy õ is történelemtanárként kezdte pályafutását-akárcsak Cseresnyés Péter polgármester. – Lehetséges, hogy egyszer még polgármester úr is nagykövetként folytatja tevékenységét. – mondta Jari Vilén, amire már a polgármester is nevetéssel válaszolt. Komolyra fordítva a szót, Cseresnyés Péter hangsúlyozta, erre a találkozóra már régóta várt Kanizsa. A látogatás nem önmagáért jött létre, hanem komoly érdemi együttmûködés lehetõségét hordozza magában, a sajtótájékoztatót megelõzõen már egy hosszas megbeszélésre került sor. Ennek célja az volt, hogy a nagykövet megismerje Nagykanizsát, valamint azt a potenciált, amelyet a város nyújtani tud, mind kulturális-szellemi, mind pedig gazdasági szempontból. Cseresnyés Péter külön kiemelte és megköszönte a Nagykanizsai Magyar - Finn Egyesület segítõ tevékenységét, hiszen õk voltak a találkozó kezdeményezõi.
 


- Vincze József, az egyesület elnöke már többször is felvetette a találkozás gondolatát, most végre megvalósulhatott. A késõbbiekben több olyan magyar települést is fel fogok keresni, amelyek élénk testvérvárosi kapcsolatot ápolnak finn városokkal. A polgármester úrral folytatott tárgyalások központi témája a különbözõ vállalkozások aktuális kérdései voltak. Finnországban ugyanis élénken érdeklõdnek a magyarországi befektetések iránt, jelenleg a finn cégek több, mint egymilliárd eurónyi befektetéssel vannak jelen, és körülbelül húszezer finn munkavállaló dolgozik Magyarországon. Azok a finn cégek, amelyek az utóbbi húsz évben idetelepültek, kevés kivétellel még ma is itt vannak. A régi gyökerekre visszanyúló hagyományos finn-magyar barátság nagyban segíti az együttmûködést, ennek jegyében ugyanis a finn cégek könnyen, gyorsan beilleszkednek a magyar társadalomba. A polgármester és az alpolgármester tájékoztatást adott arról, hogy milyen lehetõségeket tartogat Kanizsa a külföldi befektetõk számára. A gépipar például egy potenciális terület, de nagy lehetõségeket látunk a sörgyártásban is. Hazámban számos, családi vállalkozásként mûködõ sörfõzde létezik, akik a terjeszkedésen gondolkoznak, így Nagykanizsa is szóba jöhet. – mondta el Jari Vilén, valamint kiemelte azt is, a finn vállalatok nem az alacsony adózási szint vagy az olcsó munkaerõ miatt jönnek ide, sokkal inkább a kedvezõ piaci lehetõségek, a képzett munkaerõ, a konszenzusra való készség és a közigazgatás gördülékenysége tartozik a központi tényezõk közé. A nagykövet azzal kapcsolatban is örömét fejezte ki, hogy Kanizsa rugalmasan viszonyul az oktatási, szakképzési kérdésekhez, ez az a terület, ami egyre inkább elõtérbe kerül, amikor a finn cégek magyar befektetési lehetõségekben gondolkodnak.
Hogy teljes képet kapjon a városról, Jari Vilén még ellátogatott az Ipari Parkba és a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszára is. Az eseménydús nap fáradalmainak kipihenésérõl pedig a Nagykanizsai Magyar-Finn Egyesület és az evangélikus gyülekezet gondoskodott, finom borokkal, dödöllével és rétessel kínálták a magas rangú vendéget.
Z.A.



2011-03-24 11:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül