Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948395    








Honlapkeszites

Miklósfáról, Ligetvárosról, Sétakertrõl

Sorozatunkban a végeken járunk. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresik fel a város peremkerületein élõk az önkormányzati képviselõiket. Sajni József a 10. számú egyéni választókerület második ciklusban megválasztott képviselõje. SZDSZ támogatottsága után most függetlenként jutott a testületbe. Miklósfa, Ligetváros, valamint az Erdész utcától a vasúti sorompóig terjedõ terület tartozik hozzá.

– Miklósfán a legtöbb problémát a saját erõbõl épült Mindenki Házának a mûködése okozza. Az õsszel fejezõdött be a huszonnyolc millió forintos felújítása, fejlesztése az önkormányzat nyolc millió forintos hozzájárulásával. A többit a magánszemélyek és vállalkozók tették hozzá anyagban, munkában. Mindez azonban nem fedte le a teljes kiadást, a hiányzó három millió jelenleg komoly akadálya a ház mûködésének. Az intézmény csak úgy tud tovább mûködni, ha az önkormányzat biztosítja a mûködési kiadások jelentõs részét, mivel nincsenek olyan bevételei, mellyel gazdálkodhatna. 


A kért ötmillió helyett a közgyûlés három millió forintot szavazott meg, ami közel egymillió forinttal kevesebb a tavalyinál, miközben a házban funkcióbõvülés történt. Az intézmény biztosítja a pihenõhelyet a polgárõröknek, a közhasznú munkát végzõknek, bõvült könyvtárral, és még egy e-ponttal is. Ennyit mindenképpen meg kell, hogy kapjon a várostól a két és félezer lakosú településrész. Újra fogom kérni a kiegészítést a közgyûléstõl. Gyakoriak a betörések, lopások, amit megkönnyít az átjárást biztosító két útvonal is a 61-es útra, valamint a Szentgyörgyvári hegyi zárt kerteken Miklósfa irányából való szabad áthaladás. A tolvajokkal szemben az egyik visszatartó erõ a térfigyelõ kamerarendszer kiépítése lehetne. Beszéltünk már róla, ha másképpen nem megy, létre kellene hozni a Miklósfa Közbiztonságáért Alapítványt, és pályázati segítséggel legalább négy ponton ki kellene építeni a kamerákat. Régóta megoldásra vár a belvíz és a csapadékvíz elvezetése. Az árokrendszer nagyobb esõzések alkalmával képtelen elvezetni a vizet, kiönt és eléri az udvarokat, lakásokat. Belvíz esetén több hektár is víz alá kerül. Hiányzik a megfelelõ út (Parkerdõ utca) és több helyen a megfelelõ járda. A Miklósfa út keleti oldalán a Bem József utcai elágazótól a gyalogosoknak a forgalmas úttesten kell végigmenni. Korábban ez tervezett beruházás volt, de végül elmaradt. A település más utcáiban – különösen a Gárdonyi és a Szentgyörgyvári utcában –, találhatók negyven évvel ezelõtt épült széttöredezett járdák. A választókörzethez tartozó zártkerti murvás utak folyamatos karbantartását várják el az ingatlanadót fizetõ tulajdonosok.
– Beszéljünk az eredményekrõl is.
– Örömteli, hogy a Regionális Operatív Program pályázatán százmillió forintot nyert az önkormányzat az óvoda teljes felújítására. A jövõ év márciusától induló beruházás tartalmaz tornaszoba építést, gépészeti felújítást, hõszigetelést. Sajnos az iskola felújítására nem lehetett pályázni, mivel városi szinten 2001-2009 között több, mint huszonöt százalékkal csökkent az általános iskolás korúak száma. A mi intézményünkben ugyan nõtt a gyermeklétszám, de az elõbb említett ok miatt nem vált jogosulttá. A másik jó hír, idén mintegy harmincnégymillió forinttal megújul a gyermek és a háziorvosi rendelõ, melynek az alsó szintjére kerül a védõnõi szolgálat.
– Most induljunk Ligetváros felé...
– Ott a szociális bérlakás-építési programmal egy idõben halmozódtak a problémák. Az idetelepültek egy része nem tudja fizetni a bérleti díjakat. Talán a legnagyobb hiányosság, hogy nincs a területen egy olyan közösségi tér és helyiség, ahol a szabadidejük nagy részét kulturáltan eltölthetnék a gyerekek és a felnõttek egyaránt. Az esti órákban áldatlan állapotok uralkodnak. Elvileg van rá lehetõség, az óvoda mögötti északi épületrészt, a katasztrófavédelem használaton kívüli raktárát át lehet alakítani ilyen célra. A régi építésû bérlakások külsõ felújítása két éve civilek segítségével elkezdõdött, idén a vízmû bejáratától északra lévõ tömb lakásai újulnak meg. A legnagyobb bajt a területen továbbra is a közbiztonság hiánya, a régi épületek közötti utak állapota, és a szemételhelyezés okozza. Többen foglalkoznak vasgyûjtéssel, ami egyrészt zavarja a szomszédokat, másrészt szemeteléssel jár. Az egyedi kukás rendszert a fizetési nehézségek miatt nem lehetett bevezetni, ezért közös konténert helyeztek ki, ami mellé mindenféle hulladékot odaszórnak. A kóbor kutyák szabadon járnak-kelnek, szaporodnak, veszélyeztetik a lakosság biztonságát. Nagy szükség lenne egy olyan gondnokra, aki napközben állandóan felügyelné a területet. Van rá ígéret, hogy Ligetvárosban lenne a körzeti megbízott állomáshelye. Az õ jelenléte biztosan visszatartó erejû lesz, de gondnok alkalmazását is fontosnak tartanám, hiszen sok a rongálás, szétszedték a játszóteret, és nincs gazdája semminek sem.
– Milyen kérésekkel keresik fel a MAORT telepen élõk?
– A védetté nyilvánított MAORT telepen a felújításokat csak nagyon-nagy költséggel lehet elvégezni az országos építési szabályzat miatt. Egy hetven ezer forintos ablak beépítése nyolcvan ezer forintos költséggel jár. A polgármester úrnál már kezdeményeztem, hogy jogszabály-módosításra lenne szükség, mivel a helyi építési hatóság nem tud ettõl eltekinteni. Ha például az ablaktokhoz nem nyúl hozzá senki, csak az ablakszárnyat akarja kicserélni, ehhez is engedélyt kell kérni, és meg kell terveztetni, ami negyven-ötven ezer forintba kerül. A legutóbbi fogadóórámon a vagyont és életet veszélyeztetõ elöregedett platánfákra hívták fel a figyelmünket, és kérték az ágak visszavágását az ott élõk. Ennek megoldása jelenleg ügyintézés alatt áll. A terület nyugati oldalán a kerítésépítéssel kapcsolatos kérdések is megoldódnak. A rendelet módosítása a héten kerül a közgyûlés elé. A városközpont felé haladva a Csengery úti udvarokban áldatlan állapotok uralkodnak, folyamatosan zavarják egymást a lakók. Dicsérendõ dolog azonban, hogy a Sétakert megújítását, fásítását a civil szervezet segíti. Örökös téma a kishíd viszszaállítása, amit még a vasút-villamosítás során kellett volna megtenni. Hogy mikor lesz rá pénz, azt egyelõre nem lehet megmondani.
B.E.



2011-04-05 10:20:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül