Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949217    








Honlapkeszites

Tükör nem, buszváró igen

A legutóbbi, március 31-ei soros közgyûlésen Bicsák Miklós önkormányzati képviselõ három kérdést intézett Cseresnyés Péter polgármesterhez. A Szálfa utca és a Lazsnak utca keresztezõdésében forgalomtechnikai tükör elhelyezésének lehetõségérõl, a fõkertész feladatainak ellátásáról, és az Alkotmány út 177/a. számú ingatlan elõtt új utasváró építésével kapcsolatban várt választ a polgármestertõl.

Nem indokolt a forgalomtechnikai tükör elhelyezése

A palini új lakóterület forgalomtechnikájával kapcsolatosan elhangzott interpellációjára a VIA Kanizsa Városüzemeltetõ Zrt. az alábbi tájékoztatást adta: a palini lakótelep egésze lakó-pihenõ övezeti besorolású, ezért ennek megfelelõ jelzõtáblázással bír a Szálfa utcai és Gesztenyés utcai bejárata egyaránt. A lakótelep teljes területén a KRESZ szabályai szerint 20 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, melynek betartását más hasonló területekhez képest nagy számú sebességcsökkentõ küszöb (fekvõrendõr) is elõsegíti. 


 A Szálfa és Lazsnak utca keresztezõdésében forgalomtechnikai tükör kihelyezését nem tartják indokoltnak, mivel a területen érvényes sebességkorlátozás mellett a Fõrhénc utcai forgalom tájékozódásához, a szabvány szerinti 10 méter látótávolságnál nagyobb is rendelkezésre áll. A terület térképei szerint a Szálfa utca északi oldalán a villanyvezeték nyomvonalába ültetett élõsövény és koros örökzöldek nem magánterületen, hanem közterületen helyezkednek el. A növényzetbõl a terjedelmes örökzöldek okoznak kisebb-nagyobb tájékozódási nehézséget, melyeket információik szerint a Fõrhénc utca 14. számú ingatlan tulajdonosa ültette. A VIA a válaszlevéllel egyidõben felszólította az ingatlan tulajdonosát, hogy a közlekedõket zavaró örökzöldek felnyírását végezze el. Amennyiben ez nem történik meg, útkezelõi hatáskörben gondoskodnak a növényzet alakításáról.

A fõkertész feladatairól

A fõkertész feladatainak ellátásával kapcsolatban feltett kérdésére Cseresnyés Péter polgármester az alábbiakról tájékoztatta Bicsák Miklós képviselõt: Az elmúlt 12 évben a VIA Kanizsa Városüzemeltetõ Zrt. végezte a közterületi növények gondozását. Ez a feladatellátás az alatt a rövid idõszak alatt se változott, amíg a városnak volt fõkertésze. Az ilyen jellegû feladatok egyeztetése folyamatos volt a VIA Kanizsa és a fõkertész között. A társaságnál alkalmazott szakember megfelelõ felkészültséggel és ismerettel rendelkezik ahhoz, hogy a közterületi növények gondozása a jövõben is megfelelõ színvonalon folytatódjon. Ezen kívül mûködik egy testület, amely a város elöregedett fáinak tervszerû megújításával, a város zöldfelületeinek fejlesztésével kapcsolatban lát el feladatokat.

Autóbusz-utasváró építésérõl

A közgyûlés a 209/2010. (IV. 29.) számú határozatával döntött az Alkotmány utca 177/a. szám elõtti autóbuszmegálló új utasvárójának létesítésérõl. A felépítményhez szükséges területet az önkormányzat a 2010. szeptember 27-én kelt adás-vételi szerzõdés alapján megvásárolta, a polgármesteri hivatal pedig megkezdte a megvalósítás elõkészítését.
Jelenleg az utasváró építési tervei rendelkezésre állnak, engedélyezése pedig folyamatban van. Az eljárás elhúzódását a terület megosztásának és földhivatali átvezetésének hosszú idõtartama magyarázza, aminek oka a múlt évben megváltozott jogi szabályozás, eljárási rend. Mindez azonban a közelmúltban lezárult, és a polgármesteri hivatalba március 25-én megérkezett a tulajdonjogot bejegyzõ határozat. Ennek birtokában már folytatható a megkezdett engedélyezési eljárás, és várhatóan már április hónapban jogerõs építési engedély biztosítja a kivitelezés jogi feltételeit.
Mindettõl függetlenül fontos tudni, hogy a fenti közgyûlési határozat ellenére a 2011. évi költségvetés nem tartalmaz elõirányzatot az autóbusz-utasváró megvalósítására. Így a kivitelezés csak abban az esetben készíthetõ elõ, illetve indítható el, ha a szükséges forrás biztosítva lesz. Ennek lehetõségét a legrövidebb idõn belül megvizsgálják, és megfelelõ megoldás esetén a szükséges intézkedéseket megteszik.



2011-04-22 10:00:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül