Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893046    








Honlapkeszites

Pelletüzem Beleznán

Magyarország elsõ, kizárólagosan fapellet gyártására specializálódó üzeme épül fel néhány hónapon belül a közeli Beleznán. A próbaüzem indítását márciusra tervezik, az üzemszerû termelés pedig a tervek szerint áprilisban indul.

A beruházás összege közel félmilliárd forint, amelyet saját forrásból és banki hitelbõl finanszíroz a Pannon Pellet Kft., melynek tulajdonosai magyar magánszemélyek. Induláskor minimálisan tizenegy embernek ad munkát a pelletgyár, de a késõbbiekben még több dolgozóra lehet szükség. A beruházás lehetõséget teremt a környékrõl alapanyagot beszállító faipari vállalkozóknak, különbözõ fûrészüzemeknek és a mezõgazdasági termelõknek, az energiaültetvény telepítését és mûvelését vállaló gazdáknak is.


Sokakban joggal merül fel a kérdés: mi is az a fapellet? A nyúltáphoz hasonló kinézetû anyag legnagyobb jelentõsége, hogy környezetbarát, mert jellemzõen fahulladékból, vagy kizárólag erre a célra termesztett, fûz-, akác-, vagy nyárfákkal betelepített energiaültetvényekrõl származó faaprítékból készül. A fûtésre használt anyag elégetésekor keletkezõ égéstermékek jóval kevésbé terhelik környezetünket, mintha fosszilis tüzelõanyagot égetnénk el, ugyanis csak annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyi a fa természetes korhadásakor amúgy is felszabadulna. Elõnye továbbá, hogy a jelenlegi PB-gázárakhoz képest körülbelül feleakkora költséggel fûthetünk.

Magyarország adottságai rendkívül alkalmasak energianövények termesztéséhez, a Zala és Somogy megye határán található Belezna környékén is sok erre alkalmas földterület van. A cég itt alakítja ki a feldolgozó üzemet.
– Egy éves elõkészítõ munka után, március közepén termelni kezd a fapellet üzemünk, illetve beindul az azt kiszolgáló fûrészüzem is Beleznán – mondta lapunknak Burján Zoltán, a Pannon Pellet Kft. vállalkozási vezetõje. – A pelletgyártó gépsorok február közepén érkeznek, s egy durván egy hónapos összeszerelési periódus után beüzemeljük õket. Az alapanyagot a környékbeli fûrészüzemek bocsátják rendelkezésünkre, a késõbbiekben azonban ezt szeretnénk kiegészíteni a saját energiaültetvényeinkbõl származó faaprítékkal. Az energiaültetvény növényeit kifejezetten erre a célra termelik, úgy hogy a fapellet elõállítása miatt nem kell egyetlen fát sem kivágni.

– Körülbelül négyszáz hektárnyi ültetvény biztosítani tudja a gyár termeléséhez szükséges alapanyagot – vette át a szót Moór András ügyvezetõ igazgató. – Célul tûztük ki, hogy ezt a szintet el is érjük, az idén tavasszal már megkezdjük az energiaültetvények telepítését a térségben, Murakeresztúr területén, két helyen, közel húsz hektáron. Meggyõzõdésem egyébként, hogy a 2008-as év az energiaültetvények soha nem látott térnyerését hozza.

A cég képviselõi hangsúlyozták, véleményük szerint az energianövények termelése jelentheti a kiutat a válságból a magyar mezõgazdaság számára.

Moór András azt is hozzátette: az energiaültetvények és az azt hasznosító üzemek térnyerése lehet az egyetlen alternatíva az ország energiafüggésével szemben.
– Az energiaültetvények révén gyorsan, nagy mennyiségû energiát tudunk elõállítani – magyarázza. – Az ültetvények telepítési költségei már az elsõ, de legkésõbb a második betakarítást követõen megtérülnek. A megtérülést elõsegítheti egy esetleges nyertes pályázat, amellyel maximálisan a telepítési költség fele finanszírozható.

Horváth Attila



2008-01-21 15:15:24


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül