Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948370    








Honlapkeszites

„Csak a tiszta ragyog…”

„Megtanulhattuk: nem lehet a nemzeti problémákat szõnyeg alá söpörni. Azzal, hogy valamirõl nem beszélünk, nem hihetjük, hogy maga a kérdés is megszûnt létezni.”- vallja Rajnai Miklós Bánffy Miklós-díjas bölcsész, a Százak Tanácsának kihelyezett ülésének moderátora.

- A Magyar Mûveltség Kincsestára Szabadegyetem és városunk meghívására a Százak Tanácsa delegációja Nagykanizsára utazott. A rendezvényre 2011. április huszonkilencedikén, pénteken a Halis István Városi Könyvtárban került sor.


A bemutatkozást dr. Szíjártó István, a Százak Tanácsa ügyvivõ elnöke kezdte. Elmondta, hogy Fekete Gyula író kezdeményezésére szervezõdött a Százak Tanácsa, amely alapvetõ feladatául tûzte ki, hogy a politikának nemzetünk megmaradása érdekében hasznos tanácsokat, vagy iránymutatást biztosítson minden idõkben! Az elmúlt tizenöt év jelentõsebb eseményeirõl és tanúságairól beszélt. A rendezvény további részében az egészségügy és a betegbiztosítás kérdéskörében elõször prof. dr. Naszlady Attila kardiológus, egyetemi tanár, az MTA doktora tartott rövid elõadást, majd Hornyák László közgazdász, az Orvostechnikai Szövetség elnöke. Az elõadások a magyar társadalomban kialakult helyzetrõl reális értékelést adtak, valamint átgondolt és figyelemreméltó elképzeléseket tolmácsoltak a következõ évtizedekre. Naszlady professzor úr külön kiemelte a betegségek kialakulásában legnagyobb szerepet játszó tényezõt, amely a mesterségesen felgyorsított életünk és romló világunk gondja: a stressz. Látható és tetten érhetõ töredezett világunkban az emberi minõség megnyomorodása, amely az önazonosságtudat és az önismeret hiányából fakad. Bizonytalan, beteg környezetünk kapcsolatainkat is megfertõzi, valamint élettereinket beszûkíti, és ezzel együtt élettani folyamainkat lerombolja.
A professzor minden betegség lelki eredetére hívta fel a figyelmünket, és meggyõzõdése szerint a gyógyítást is a lélek síkján kell elsõdlegesen megoldani. Tapasztalata szerint a test, lélek és szellem jó arányrendszerében a belsõ harmónia kialakítása a legfontosabb öngyógyítás.
A kultúra kérdéskörében Albert Gábor író, a Magyar Mûvészeti Akadémia tagja kapcsolódva az elõzõ elõadókhoz megerõsítette a hagyományaikba ágyazott önazonosságtudatnak és önismeretnek a jelentõségét. Kultúránk és teremtõ mûveltségünk nélkülözhetetlen kincse a magyarságnak.
Az esemény végén Rózsás János író, volt Gulag-rab új könyvének bemutatására került sor. A kötet a Szent György Könyvek sorozatban jelent meg, szerkesztõje dr. Szíjártó István és kiadta a Balaton Akadémia. Fogságom naplója és egyéb irodalmi munkáim sorsa a címe a kötetnek. A szerzõt és könyvét méltatták: dr. Szijártó István és (RM), majd a szerzõ beszélt arról, hogy ma romló világunkban a legfontosabb az ifjúság nevelése és a személyes példamutatás minden szinten. Az emberi becsület az erkölcs, valamint az önzetlenül teremtett világ a következõ generáció magyar jövõje.
Láthattuk és megtapasztaltuk, hogy a magas felelõsség és minõség szintjén szólaltak meg az elõadók. A város szerény, de szép szellemi ajándékaival bocsátottuk útra kedves vendégeinket. Köszönjük a Százak Tanácsa delegációjának tartalmas és tanúságos bemutatkozó látogatását. – számolt be Rajnai Miklós.
 



2011-05-03 11:15:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül