Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893298    








Honlapkeszites

Inkubátorház: szolgáltatások a vállalkozásoknak

Nem egészen fél éve, 2010. november 25-én nyitotta meg kapuit a volt Kossuth laktanya egyik régi épületének átalakításával a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ (NIIK) az ipari parkban. Az inkubátorházak olyan vállalkozói központok, melyeken keresztül infrastruktúrát – irodát, mûhelyt, üzlethelyiséget adnak bérbe a vállalkozásoknak kedvezõ áron, valamint széleskörû szolgáltatásokat nyújtanak. Az eltelt félév eredményeirõl, eseményeirõl kérdeztük Mihovics Zoltánt, az Inkubátorház vezetõjét.

– Az Inkubátorház nem új keletû dolog, Magyarországon tizenöt éves múltja van. Az adott város kis- és mikro vállalkozásainak a fejlesztését hivatott szolgálni. Tulajdonképpen a gazdaságfejlesztés egyik szegmense. Elsõdlegesen nem a betelepülõ külsõ vállalkozásokat vonzzuk ezzel, hanem a helyi vállalkozások erõsítése, a köztük lévõ kohézió javítása a fõ cél. A bérbeadási tevékenység mellett számos hasznos kiegészítõ szolgáltatással kívánjuk a térség vállalkozásait erõsíteni. Többek között üzletviteli, adó, jogi tanácsadással, valamint széleskörû irodatechnika szolgáltatásokkal várjuk nem csak a betelepült, hanem az Ipari Park, illetve a térség vállalkozásait egyaránt. Három stratégiai területet kívánunk folyamatosan fejleszteni, így fontos számunkra az új vállalkozások fejlõdésének a támogatása, innovációs tevékenység erõsítése és a helyi gazdaságfejlesztés segítése. 


Az általános gazdaságfejlesztésen belül prioritásként kívánjuk kezelni a megújuló energiával, az informatikával és a logisztikával foglalkozó cégek betelepülését. Támogatni kívánjuk a klaszterek szervezõdését, az oktatások és továbbképzések lebonyolítását. A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt., mint a létesítmény kezelõje, mûködtetõje, már az építkezés idõszakában elõszerzõdéseket kötött a bérlõkkel. Jelenleg tizenkét vállalkozó költözött be az Inkubátorházba, mely harmincnégy százalékos kihasználtságot jelent.
– Az épületbe lépve, már a recepciónál irodatechnikai szolgáltatásokat vehet igénybe bárki. Mit nyújtanak még a vállalkozásoknak?
– A betelepülteknek igazából egy versenyképes, kedvezõ bérleti díjjal, alacsony rezsiköltséggel helyet tudunk biztosítani a tevékenységük ellátásához. Magát az irodaépületet bérlik, egyben használhatják a közös helyiségeket, ebédlõt, tárgyalót, vizesblokkot. Elmondjuk azt is, az Ipari Parki vállalkozók körébe bekerülve közel száz vállalkozás lehet a partnerük. Tevékenységünk másik részét képezi, hogy irodatechnikai szolgáltatásokat is tudunk nekik nyújtani, hogy ne keljen megvásárolniuk a különbözõ eszközöket. De nem csak a betelepülõket próbáljuk meg segíteni, hanem az Ipari Parki kanizsai vállalkozásokat például azzal, hogy információt nyújtó rendezvényeket szervezünk számukra akár mikrohitel, Széchenyi kártya, vagy pályázatok témájában. Másrészt olyan tájékoztatást próbálunk meg közvetíteni, amelyek elõsegítik a piacszerzésüket. Ezt a fejlesztõ tevékenységet széleskörû partnerséget kialakítva, az adott területen szakértõket bevonva végezzük. A Zala Megyei, valamint a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarával és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal. Nagykanizsa és térsége innovációs képességének fejlesztése érdekében, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza, illetve a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttmûködve, 2010 nyarán a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Program forrásaira pályáztunk, csáktornyai és kaproncai partnerekkel közösen. Ha egy vállalkozó érdeklõdik nálunk, megpróbálunk mi magunk segíteni neki, vagy a partnereinken keresztül adunk információt. Könyvelési-, adó-, innovációs jogi- és marketing tanácsadást is nyújtunk a vállalkozóknak ez utóbbival piacot, munkát, és akár üzleti lehetõségeket is szerezhetnek, vagy éppen egy pályázatot tudnak kihasználni.
– Milyen lépéseket terveznek, hogy még vonzóbbá tegyék a betelepülni szándékozók számára az Inkubátorházat?
– Lépéseket teszünk a buszközlekedés fejlesztésére az inkubátorház érintésével, az Ipari Parkba már betelepült nagy foglalkoztatotti létszámú vállalkozások érdekeinek figyelembevételével. Megkezdõdtek a tárgyalások az Ipari Parkot üzemeltetõ Vagyongazdálkodási Zrt., az önkormányzat és a Zala Volán között, melynek eredményeként remélhetõleg szeptemberre helyijáratos közlekedéssel is elérhetõ lesz az Ipari Park északi része is. Az innováció területén is elõre kívánunk lépni. Nagykanizsán számos olyan innovatív ötlet született az elmúlt húsz-harminc évben, amely több-kevesebb publicitást kapott, de a többsége nem Kanizsán valósult meg. Az innovatív kutató K+F tevékenységek fejlesztésében is próbálunk elõre lépni, méghozzá azzal, hogy a Regionális Innovációs ügynökséggel és Pannon Egyetemmel együttmûködve igyekszünk ezeket a tevékenységeket erõsíteni.
– Melyek a kiemelt területek?
– Az informatika, a logisztika, vagy a megújuló energiák, de nincs abban korlátozás, hogy milyen iparágban tevékenykedõk kereshetnek meg minket. Bárki jöhet.
– Akár a határon túlról is?
– Örvendetes, hogy a nálunk mûködõ tizenkét cégbõl kettõ nem kanizsai. Az egyik keszthelyi, a másik egy építõiparral foglalkozó horvátországi vállalkozás. Napi munkánk része, hogy segítjük õket. Folyamatos érdeklõdést tapasztalunk, tudjuk, nem minden típusú vállalkozás fog hozzánk kijönni. Bár fontos, hogy minél hamarabb megtöltsük az épületet, bátran keressenek meg bennünket azok is, akiket a belvároshoz köt a tevékenységük. Közös érdekünk, hogy a helyi vállalkozásokat erõsítsük, így leszünk többek, erõsebbek.
– Van-e kapcsolatuk más inkubátorházakkal?
– Egyrészt tagjai vagyunk a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének, mely országos szervezetként szakmailag is segíti a tevékenységünket, másrészrõl a csáktornyai testvérváros, és a kaproncai inkubátorházzal van kapcsolatunk.
Bakonyi Erzsébet



2011-05-09 12:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül