Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949198    








Honlapkeszites

Korai harc az elhízás ellen

Több száz kanizsai kisgyermek egészségi állapotát és fittségét vizsgálják e napokban a Kanizsai Dorottya Kórház gyermekosztályának szakemberei. A gyermekosztály dr. Baranyi Enikõ osztályvezetõ fõorvos vezetésével bekapcsolódott a nemzetközi IDEFICS nevet viselõ programba, amelynek célja az elhízás és az abból fakadó betegségek megelõzése még kora gyermekkorban.

Mint azt dr. Olosz Réka, a Kanizsai Dorottya Kórház gyermekosztályának szakorvos-jelöltje elmondta, az IDEFICS-projektben tizenkét európai ország vesz részt, Magyarországról a Kanizsai Dorottya Kórház, a Zala Megyei Kórház és a Pécsi Tudományegyetem kapcsolódott be a monstre, mintegy tizenhétezer gyermek egészségi-fittségi állapotának felmérését célzó programhoz.


– Hazánkban Pécsett, Mohácson, Zalaegerszegen és Nagykanizsán zajlik a vizsgálat, csaknem kétezer gyermek egészségi-fittségi felmérését végzik el a kollégák országszerte, ebbõl Nagykanizsán körülbelül háromszáz vizsgálatot folytatunk le – mondta a fiatal szakember. – A program alapja, hogy a kövérség és az elhízás egyre nagyobb problémát okoz nemcsak egész Európában, hanem idehaza is. A tapasztalat az, hogy gyermekkorban még nem tulajdonítunk túl nagy jelentõséget a kövérségnek, pedig ez a késõbbiek során komoly betegségeket okozhat, gondoljunk csak a magas vérnyomásra, vagy a különbözõ szív-érrendszeri betegségekre. Az elhízásból fakadó betegségek jelenleg a vezetõ halálokok közé tartoznak. A 2-8 éves kor az az idõszak, amelybõl a legkevesebb adat áll rendelkezésünkre az elhízás terén, ez adta az ötletet a projekt elindítóinak, akik úgy gondolták, szükség lenne ezt a korosztályt behatóbban is megvizsgálni.

S hogy mibõl áll a vizsgálatsor? Elõször is egy kérdõívet kapnak a szülõk, amellyel a szakemberek felmérik a család táplálkozási szokásait, de képet kapnak a mozgási szokásokról és a fogyasztói szokásokról is. Ezt követi egy orvosi-fizikális vizsgálat, vérnyomásméréssel, testsúlyméréssel, genetikai vizsgálattal, laborvizsgálattal, valamint az iskoláskorú gyermekek esetében fittségi vizsgálattal. Ez utóbbi során a gyerekek három napig egy speciális mûszert viselnek, amely regisztrálja a napi ételbevitelt és a mozgásmennyiséget.

Dr. Olosz Réka hozzátette: a szülõk már a vizsgálatot követõen azonnal kapnak némi visszajelzést gyermekük állapotáról, de a jelentõsebb eredményekre néhány hetet várni kell.

Horváth Attila



2008-01-21 16:01:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül