Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891885    








Honlapkeszites

Indul a szennyvízberuházás

A Város Napja keretében sajtótájékoztatót tartott szombat délelõtt Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke, és Cseresnyés Péter polgármester az Aradi udvarban.

E hét második felében megkezdõdnek a szennyvízberuházás tényleges kivitelezési munkái Zalaszentbalázson, Bocskán és Homokkomáromban, a következõ héten pedig Szepetneken, Rigyácon és Nagykanizsa-Bajcsán. Magyarszentmiklóson, Magyarszerdahelyen, Hosszúvölgyön, Eszteregnyén, Semjénházán és Fityeházán június második felében, míg Fûzvölgyön és Nagykanizsa-Korpaváron elõreláthatólag augusztusban indulnak meg a munkálatok. – jelentette be a szennyvíztársulás elnöke.


Tóth Nándor többek között elmondta: A szennyvíztársulás 2005 júniusában alakult azzal a céllal, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és tisztítást biztosítson. A társult önkormányzatok a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett hozzák tetõ alá az érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulásával. Ehhez – a projekt önerejének részbeni finanszírozására – 2008 májusában megalakították a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulatot. A beruházás tervezett összköltsége – a szennyvíztisztító telep korszerûsítésével, bõvítésével együtt – 11,1 milliárd forint.
Nagykanizsán június közepén rajtol a munka a belvárosi rehabilitációs projekthez kapcsolódó csatornaszakaszok kiépítésével az Erzsébet téren, a Vásár- és az Arany János utcában. Ugyancsak júniusban kezdõdik meg a szabadhegyi csatornázás a Sörgyár utcai befogadótól indulva. A munkálatok 2012 utolsó negyedében fejezõdnek be, azt követi a hathónapos próbaüzemelés, majd az átadás.
A projekt keretében több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, 67 km gravitációs csatorna és mintegy 37 km bekötõvezeték épül. Kialakítanak 15 darab regionális és 23 házi beemelõ aknát, 20 helyi átemelõt, továbbá felújítják a város központi átemelõjét is. A fejlesztés összesen több mint háromezer új bekötést jelent. 2013 tavaszára Nagykanizsa még csatornázatlan településrészein, Bajcsán, Korpaváron és Szabadhegyen, valamint a 12 környezõ település valamennyi portáján lehetõvé válik a rákötés. Ezáltal közel száz százalékos lesz a város csatornázottsága.
A szennyvíztisztító telep 2,5 milliárd forintos rekonstrukciójával megszûnik az évente fizetett jelentõs összegû környezetvédelmi bírság, egyben 30 évre megoldódnak Kanizsa és a környék szennyvízkezelési gondjai. Jelenleg a közbeszerzési eljárása folyik, a felújítás legkésõbb 2012-ben elkezdõdik. Cseresnyés Péter polgármester csatlakozva a Tóth Nándor által elmondottakhoz, minden kanizsai polgártól türelmet és megértést kért annak reményében, hogy várhatóan nagyon gyorsan, mintegy másfél éven belül egy megújult Kanizsa tárul elénk. A beruházás a megszokott életünket felbolygatja, a földmunkák, a csatornafektetéssel együtt járó átmeneti forgalomkorlátozások érinteni fogják valamennyi település lakóit.
B.E.



2011-05-17 10:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül