Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891516    








Honlapkeszites

Polgármesterek, ha összefognak

Zala megye városainak polgármesterei Nagykanizsán tartották évadnyitó értekezletüket.

Korábban rendszeresek voltak a találkozók, tavaly Császár József zalaszentgróti polgármester kezdeményezésére újították fel e hagyományt. Négy fõ témakörrõl beszéltek a polgármesterek és Nagy Kálmán, a Zala megyei közgyûlés alelnöke. Így a Volán-vállalatok várható privatizációjáról, a költségvetések helyzetérõl és az EU-s pályázatokról, végül a januártól megváltozott energiapolitika miatt a településekre háruló kérdésekrõl.


Marton István polgármester elmondta, elhatározták, a problémák jellegétõl és súlyosságától függõen negyedévente találkoznak. A következõ helyszín Keszthelyen lesz.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere a Zala megyét is érintõ Volán-társaságok privatizációs elképzeléseirõl szólva kiemelte, abban a pillanatban, ha az állam kivonul a tömegközlekedésbõl, és üzleti alapra kerül a szolgáltatás, megkérdõjelezõdik a kistelepülések sorsa, hiszen anyagilag nyilván kevésbé éri meg egy vállalkozónak rendszeresen bemenni egy zsákfaluba. Az a közös álláspontjuk, hogy minden adófizetõ polgárt megilleti az egyforma szolgáltatás, így az államnak továbbra is szerepet kell vállalnia a Volán- vállalatok jövõjét illetõen. Ez – véleményük szerint – nem képzelhetõ el az önkormányzatok nélkül. A munkahelyteremtés problémája is szóba került. Dr. Gyimesi Endre szerint összefogva, Észak-, de Dél -Zala érdekében is, együttesen kell támogatni a nagyvárosok munkahelyteremtõ beruházásait. Közös összefogással segíteni lehet a dél-zalai területek ipari parkjainak benépesítésében és pályázataik öszszehangolásában.

Nógrádi László, Lenti polgármestere elmondta, a kormány megszorító intézkedései miatt minden településen nehéz helyzetbe került az intézményrendszerek mûködtetése, miközben a másik oldalon a 2007-2013 közötti EU-s fejlesztési források lassan megnyílnak. A pályázatokon csak azok tudnak részt venni, akik megfelelõ önrésszel rendelkeznek.

A találkozón gondolatot cseréltek arról, hogy fejlesztési hitelek felvétele, vagy kötvénykibocsátás lenne-e elõnyösebb a települések számára.

Pálinkás Róbert, Keszthely város alpolgármestere a 2008-tól várható villamos energiaár emelésérõl szólva megemlítette, az önkormányzatok kiesnek a kedvezményes díj alól, ezért két lehetõségük maradt. Vagy elfogadják az e.on által biztosított kilowattonkénti 35 forintos energiaárat, vagy elindulnak a szabadpiacon energiát vásárolni. Abban állapodtak meg, hogy áprilisban Keszthelyen folytatják az egyeztetést, ahol a szolgáltatókkal közösen próbálnak kedvezõ díjszabást elérni.

Bakonyi Erzsébet



2008-01-23 12:35:54


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül