Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949059    








Honlapkeszites

Megoldódnak a szennyvízgondok (frissítve)

Megkezdõdtek a csõhálózat lefektetésének munkálatai a Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése elnevezésû projekten belül Bajcsa városrészben.

A szitáló esõ ugyan bekényszerítette a vendégeket a bajcsai Mûvelõdési Házba, az ünnepélyes perceket azonban még a barátságtalan idõjárás sem tudta elrontani, hiszen végre kezdetét vette a már régóta várt csatornázási projekt. Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke köszöntötte a meghívottakat, és szólva a projekt történetérõl, elmondta, a társulás 2005 júniusában alakult meg, azzal a céllal, hogy Kanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és –tisztítást biztosítson. A társult önkormányzatok a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett fogják megvalósítani.


A projekt önerejének részbeni finanszírozására 2008 májusában megalakították a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulatot. 2010 júniusában az Európai Bizottság is jóváhagyta a projekt tervét, amelynek tervezett összköltsége 11,1 milliárd forint. A beruházással végre megoldódnak Nagykanizsa és még tizenhárom település szennyvízgondjai, többek között Bocskáé, Eszteregnyéé, Fityeházáé, Fûzvölgyé, Homokkomáromé, Magyarszentmiklósé, Rigyácé, Szepetneké és Zalaszentbalázsé. Cseresnyés Péter polgármester ugyancsak üdvözölte a jelenlévõket, és hangsúlyozta, komoly környezetvédelmi hatása is van a beruházásnak, hiszen a meglevõ szennyvíztelepet technológiai fejlesztéssel alkalmassá teszik a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Így minimalizálható a szennyvíztisztítás környezetterhelõ hatása, megelõzhetõ a környezetszennyezés. A teljes kivitelezés várhatóan 2012 végére valósul meg, és a munkálatok idõszakára kívánt nagy türelmet a települések lakóitól a polgármester. A kivitelezõ cég alelnöke, Szabadics Attila néhány technikai adatot ismertetve elmondta, összesen negyvenhárom kilométer gerincvezeték és hatvan kilométer nyomóvezeték épül.
A bevezetõ gondolatokat követõen az idõjárás kegyességének köszönhetõen a vendégek kisétálhattak a kiásott munkaárokhoz, ahol Cseresnyés Péter, Tóth Nándor és Szabadics Attila jelképesen homokot emeltek a vezetékre.
Z.A.


Sajtóközlemény:
Megoldódnak 13 település szennyvízgondjai
Megkezdõdött a csõhálózat lefektetése a nagykanizsai szennyvízprojektben

Nagykanizsa, 2011. június 9. Hosszú elõkészítõ munka után ma látványos szakaszához érkezett a Nagykanizsa és még tizenkét környezõ település csatornázási gondjait megoldó, az Európai Unió által támogatott nagyberuházás. Ünnepélyes keretek közt elindultak a földmunkák, megkezdõdött a csõhálózat lefektetése, elõször Nagykanizsa Bajcsa városrészében, amelyet sorra követ a többi település.

Csütörtökön 11 órától munkagépek zaja verte fel Nagykanizsa Bajcsa városrészében, a Vöröshegyi és Törökvári utca keresztezõdésének csendjét. Megkezdõdött a csõfektetés a kiásott munkaárokba, így az ünnepélyes munkakezdés vendégei tanúi lehettek, amint a 13 település szennyvízgondjait megoldó projekt keretében épülõ csatornahálózat elsõ méterei a helyükre kerülnek.

Az érintett települések polgármestereinek a tapsa egy intenzív építkezési szakasz kezdetét jelezte, amelynek a végére, várhatóan 2013 tavaszára készül el az összesen több mint 11 milliárd forintba kerülõ környezetvédelmi beruházás. Az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával kiépülõ csatornahálózat kivitelezõje az SZK Kanizsa Konzorcium és az S-E Nagykanizsa Konzorcium a csatornaépítés általuk vállalt összege 6 814 999 990 forint. A „Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” nevû projekt másik fontos elemének, a városi szennyvíztisztítónak a kivitelezésére kiírt közbeszerzésnek jelenleg a bírálata folyik.

A Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás 2005. júniusában alakult azzal a céllal, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és -tisztítást biztosítson. A társult önkormányzatok a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett hozzák tetõ alá – az érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulásával. Ehhez – a projekt önerejének részbeni finanszírozására – 2008. májusában megalakították a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulatot.

2008. májusában nyújtotta be a Szennyvíztársulás a pályázati dokumentációt a Környezet és Energia Operatív Program második fordulójára, 2009. február 18-án a Kormány döntött a projekt támogatásáról, amit az Európai Bizottság 2010. júniusában hagyott jóvá. Az EB megállapította, hogy a beruházás illeszkedik a Környezet és Energia Operatív Program „Egészséges, tiszta települések” elnevezésû prioritásához, ezért érdemes az Unió Kohéziós Alapjának támogatására. A beruházás tervezett összköltsége nettó 11,1 milliárd forint.

A projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Nagykanizsa még csatornázatlan területei, valamint a környezõ települések, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs tartoznak.
A projekt keretében az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyûjtõrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelõk. A beruházás keretein belül a meglevõ szennyvíztelepet technológiai fejlesztéssel alkalmassá teszik a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszíni víz – a Dencsár-árok – és közvetve a Principális-csatorna vízminõségi állapota javulni fog. A beruházás révén minimalizálható a szennyvíztisztítás környezetterhelõ hatása, megelõzhetõ a környezetszennyezés.
A projekt keretében több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, 67 km gravitációs csatorna és mintegy 37 km bekötõvezeték épül. Kialakítanak 15 darab regionális és 23 db házi beemelõ aknát, 20 darab helyi átemelõt, valamint felújítják a város központi átemelõjét is. A fejlesztés összesen több mint 3 000 új bekötést jelent.

További információ: Csabai Anna, 06 30 569-7371
 



2011-06-09 15:24:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül