Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893611    








Honlapkeszites

Országos konzultáció-sorozat a bürokrácia csökkentésére

Egyszerû állam: az adminisztrációs terhek csökkentése a valósághoz igazodó szabályozásért és a versenyképes magyar vállalkozásokért címmel fórumra hívta az érdeklõdõket Cseresnyés Péter polgármester.

A Vasemberház dísztermében rendezett konferenciát Cseresnyés Péter polgármester nyitotta meg. Köszöntõt mondott Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Doucha Ferenc, a VOSZ Zala Megyei elnöke, valamint Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A konzultáció céljáról, témaköreirõl, eddigi eredményeirõl Gerendás János, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságpolitikai Fõosztályának fõosztályvezetõ-helyettese adott tájékoztatót. A felvetett problémákról, javaslatokról Cseresnyés Péter, Gerendás János és Dr. Polay József tájékoztatta a sajtó képviselõit.


  Gerendás János többek között elmondta: a nagykanizsai konferencia az „Egyszerû Állam” országos konzultáció része, mely során a társadalmi partnerek bevonásával, a vállalkozások mindennapi tapasztalatai alapján az õket érintõ adminisztratív terhekrõl és azok felszámolásának lehetõségeirõl gyûjtünk javaslatokat. Magyarországon egy vállalkozás háromszor annyi idõt, energiát és pénzt fordít bürokratikus ügyintézésre, mint Európa más országaiban, ezért a kormányzat három részbõl álló adminisztrációcsökkentõ programot dolgozott ki.
Az elsõ javaslatot április 20-án jelentették be, ennek hatására 105 milliárd forinttal csökkennek jövõ évtõl a vállalkozásokat sújtó terhek. A program jelenleg a második szakaszhoz érkezett el, mellyel 400 milliárdos adminisztrációcsökkentést tûztek ki célul. Ebben a szakaszban a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal Egyszerû Állam címmel országos konzultáció-sorozatot indított el. Mint ahogy a mostani konzultáció is jól bizonyítja, rendkívül fontos, hogy az elõbbre lépés érdekében a vállalkozók jelzései eljussanak a legfelsõbb döntéshozókig. Az elsõ lépés eredményeit július végéig jogszabályokban megjelenítik, a második lépéshez még várják a javaslatokat, melyeket a tárca augusztus végére terjeszt a kormány elé. A harmadik szakaszban pedig olyan jogszabályokat hoznak, amelyek korlátozzák az adminisztrációs terhek újratermelõdését. Új fejezet nyílhat a vállalkozások életében, hiszen közvetlenül hozzájuk fordultunk a kérdésekkel, s ezáltal joggal várhatják el tõlünk a késõbbiekben, hogy ezek a kérések értõ fülekre találjanak, melynek eredményei megjelenjenek mindennapi életükben is.
Cseresnyés Péter polgármester örömmel nyugtázta, hogy a konzultáció elérkezett Nagykanizsára, és a megyei jogú város 100-120 ezres lélekszámú vonzáskörzetéhez tartozó vállalkozók eljuttathatják véleményüket a gazdasági minisztériumhoz. A kormányzat felismerte, hogy a magyar vállalkozások helyzetének könnyítése nélkül a jelenlegi gazdasági válságból nem lehet elõrelépés, s e cél elérésének egyik jelentõs eszköze az országos konzultációsorozat a társadalommal.
Dr. Polay József a polgármester gondolatait folytatva kiemelte, új gondolkodásmódra van szükség a törvényhozásban és a napi gyakorlati alkalmazásában is. A nagykanizsai vállalkozók számára is nagyon fontos, hogy amikor bemennek az önkormányzathoz, érezzék azt, hogy segítik és támogatják õket, és nem kell úgy dönteniük, hogy elmennek másik városba, vagy a feketegazdaságba. Mivel a vállalkozók többsége nem érti a jogi nyelvet, kezdeményezni fogják, hogy a Kamara bevonásával készüljön olyan közérthetõ nyelven megfogalmazott útmutató, ami jogi segítség nélkül is eligazítást ad a kisebb vállalkozásoknak.
Gerendás János újságírói kérdésre elmondta, több vállalkozó részérõl felmerült a feketefoglalkoztatás problematikája, amit mind könyvvizsgálati és versenyhátrány szempontjából megvizsgáltak. Ez megint csak egy olyan cél, amelyben közösen kell elõrehaladni és egy irányban. Konkrét javaslat hangzott el a földhivatali eljárások felülvizsgálatáról, egyszerûsítésérõl, illetve az EU-s pályázatok egyszerûsítésérõl, továbbá beszéltek az elsõ csomagban szereplõ könyvvizsgálati értékhatár megemelésének a problémáiról. Elindították a www.egyszeruallam.hu honlapot is, amelyen keresztül bárki eljuttathatja javaslatát véleményét elektronikusan is a tárcához.

B.E.



2011-06-24 09:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül