Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948447    








Honlapkeszites

Autópálya használatról, lakossági fórumokról

A peremkerületek után a belvárosban folytatjuk sorozatunkat. Itt is arra vagyunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresi fel a lakosság az önkormányzati képviselõjét. Bene Csaba a kettes számú egyéni választókörzet képviselõje. Jelölõ szervezete a FIDESZ-KDNP. Körzete a Balatoni és a Petõfi utcával bõvült ki az októberi választásokat követõen.

Beszélgetésünket egy olvasónk panaszával kezdjük, aki a szerkesztõségünkhöz címzett levelében többek között ezt írta: „Az Árpád utcai lakók panaszkodnak. A jelzõtáblákat figyelmen kívül hagyva felelõtlen gépjármûvezetõk 80-100 kilométeres sebességgel rohangálnak, miközben esõs idõben a nyugdíjasokat lefröcskölik a drága pénzért felújított házaikkal együtt.” Levélírónk véleménye szerint, az Árpád és a Rákóczi utca sarkán egy fekvõrendõr – amit tíz éve ígérnek – megoldhatná a problémát.


 – Az elõzõ választási ciklusban egy választókerületi bejárás során a VIA szakembereivel megvizsgáltuk már a fekvõrendõr telepítésének a lehetõségét – kezdte válaszát Bene Csaba. – Ezt könnyû kimondani, de amikor arra kerül a sor, hogy kinek a háza elõtt fékez majd az autó, és gázt adva megy tovább, abban a pillanatban beindulnak a tiltakozások, és senki sem akar a saját háza elé fekvõrendõrt. Ezen kívül, útkeresztezõdés elé nem lehet fekvõrendõrt elhelyezni. A problémát ily módon nem tudtuk megoldani. Ha netán személyesen megkeresnek, újra meg fogjuk vizsgálni, s ha a szakemberek találnak rá olyan megoldást, ami megfelel az elõírásoknak, és a lakosság sem tiltakozik ellene, akkor meg lehet valósítani, mert nem pénz kérdése. Nagyon jó, hogy felújították az utcát, ezáltal jó minõségûvé vált, ami azonban nagyobb sebességre csábítja az autósokat. Véleményem szerint egy-egy mérésre odatelepülhetne a rendõrség, bár tudom, nincs elég kapacitásuk. Ennek ellenére láttam rá példát, hogy olyan városrészen is mérnek sebességet – például a szabadhegyi lakó-pihenõ övezetben –, ahol nem biztos, hogy kellene.
„A kerékpáros közlekedés sajnos sok helyen a járdán történik. Fõleg az egyirányú utcákban elférne egy egyméteres kerékpárút, ha már sok autós ezekben az utcákban parkol. Szívják csak a belvárosiak a benzingõzt és a gázolajbûzt. Máshol rájöttek erre!” – folytatja a panaszos levélíró.
– Ez így van – nyugtázta a képviselõ –, de nem csak Nagykanizsán, hanem az ország minden pontján, sõt külföldön is, ahol helyhiány miatt nem tudtak kialakítani kerékpárutat az autóút mellett. Természetesen az lenne ideális, ha külön lehetne választani mindhármat, ennek a költségeit azonban nem lehet felvállalni. Ha nincs kijelölt kerékpárút, akkor a biciklisnek az autóúton kell közlekedni.
– A kitérõ után folytassuk eredeti kérdésünkkel. Bõvültek-e a képviselõi feladatai a választások után?
– Más jellegû feladatokkal nem bõvült ki. Az elõzõ választási ciklushoz hasonlóan több tennivalóban most is együttmûködünk Bicsák Miklóssal. Akár az M7-es zajcsökkentõ fala ügyében, vagy – amiben egyelõre nem értünk el eredményt –, az autópálya várost érintõ szakaszának díjmentessé tételét is kezdeményeztük. Annál is inkább, mert elõbb-utóbb azért csak elkészül a 61-es út elkerülõ szakasza, és ahhoz, hogy valóban kivezethessük a forgalmat a városból, el kell érnünk az autópálya két lejárója közötti mintegy két kilométeres szakaszának díjmentességét. A minisztériumban egyelõre elutasították a kérésünket, de ezt a választ természetesen nem fogadjuk el. Megvalósításának technikai akadálya nincs, csupán akarat kérdése, s ehhez az akaratot meg kell szereznünk.
– Ez nemcsak a választókörzetét érinti, hanem városi szintû teendõ. Ha városi nagyságrendben nézzük a zajló beruházásokat, valamennyi érinti a körzetét.
– A hosszú elõkészítési idõszak után most indult három projekt leköti minden energiánkat. A belvárosi rekonstrukció elsõ üteme, a szennyvízberuházás, és úgy látom, a kórház-rekonstrukció is meg fog valósulni. Erre anyagilag is fel kellett készülni, azért képeztünk alapot a vízdíjakba, hogy a szennyvízberuházáshoz az önerõt megteremtsük. Mindhárom beruházás olyan változásokat jelent majd a város számára, amire minden kanizsai büszke lehet. Remélem a belvárosi rekonstrukcióval és a hozzákapcsolódó intézkedésekkel, például ha szükséges, az üzlethelyiségek bérleti díjának újbóli csökkentésével együtt élõvé tehetjük a belvárost. Meg kell fordítani azt a folyamatot, amit a multik megjelenése sajnos mindenhol elõidézett, kiürült a belváros. Fontos, hogy ne csak egy kávéra lehessen leülni, hanem vásárolni is tudjanak az emberek.
– Milyen gondokkal keresik fel fogadóóráin a választói?
– Folyamatosan vezetem jegyzetfüzetemben az ott elhangzottakat. Most éppen a Balatoni utcának a Kisberki utca irányába történõ megnyitásával kapcsolatban kerestek meg. A Petõfi utcai lakók kérésére pedig lakossági fórumot tartottunk. Az utca városból kivezetõ partos, baloldalán élõk a felújításra váró családi házaik biztonságos megközelítéséhez kértek segítséget. A szakembereknek sikerült is egy jó megoldást találni, mert egy belsõ új út kialakítása rengeteg pénzt igényelt volna. Vagy például rádióamatõrök is megkerestek bennünket. A fenntartási költségek miatt a Petõi utcai fiúkollégium egyik felének kiürítését tervezi a város, de az ott mûködõ szervezetek elhelyezését még meg kell oldani. Szintén közösen szerveztünk lakossági fórumot az 1-es és a 2-es körzetben a szennyvízcsatorna beruházás kapcsán, ami az Ifjúság utca lakóit érinti elsõsorban, mivel õk régebben, saját kivitelezésben alakítottak ki a kertekben csatornát, és most mindenkinek rá kell kötni az újra. Pénzzel nem tudunk segíteni, a költségeket mindenkinek ki kell fizetni, de abban igen, hogy esetleg egy vállalkozót szervezünk oda, aki a 60-70 bekötést egyszerûbben megoldja, mintha a tulajdonosok egyesével készítetnék el. Legutóbb a szórakozóhelyek nyitva tartása kapcsán kerestek meg a választópolgárok, akik örültek a szabályozás bevezetésének, és az önkormányzattól a szabályok betartásának hatékonyabb ellenõrzését javasolták. Sok-sok kérés érkezik hozzám a lakosságtól. Gyakran csak azt tudom válaszolni, hogy személyesen kell utánajárni, vagy bejelenteni az adott cégnél a gondját.
B.E.



2011-07-01 09:38:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül