Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893552    








Honlapkeszites

Megreformált lakbérek

Jelentõsen módosul a nagykanizsai lakbérrendszer. Júliustól valóban csak a rászorultak kapnak lakbér-kedvezményt. Két hónapon belül pedig az IKI-nek is költöznie kell. Kámán László, az Ingatlankezelési Intézmény (IKI) vezetõje érdeklõdésünkre elmondta, hogy szakmai szempontból már korábban is megalapozott javaslata ezúttal támogatókra talált a képviselõk személyében, ugyanis a testület döntött a lakbérrendszer piaci alapúvá alakításáról.


– Az eddigi lakbérrendszer azért nem volt jó, mert szociális lakbérek voltak érvényben, s ebbe a kategóriába tartozott gyakorlatilag valamennyi bérlõnk – fejtette ki Kámán László. – Bérlõink rászorultsági helyzetét soha, senki nem vizsgálta, s fõleg akkor nem, amikor a hatvanas-hetvenes években kiutalták ezeket a lakásokat – más szempontokat tartottak szem elõtt abban az idõben. Így sajnos, elõfordult, hogy olyanok helyett is a város fizette a lakbért, akik esetében anyagi helyzetük nem tette volna ezt szükségessé. Ezért örülök annak, hogy a közgyûlés végre úgy döntött: nem a lakás szociális, hanem a benne lakó, azaz, ha valaki rászorult, akkor a rászorultság mértékének megfelelõen kaphat támogatást a lakbérre. Az új költségalapú lakbérrendszert úgy állítottuk össze, hogy jut belõle a lakások fejlesztésére, felújítására is.

Kámán László elmondta azt is, az új rendszer bevezetése komfortfokozattól, illetve a lakás városon belüli elhelyezkedésétõl, állapotától függõen átlagosan mintegy harminc-negyven százalékos lakbéremelést jelent, amely mellé kialakítottak egy mérhetõ támogatási rendszert is. Ennek révén a valóban rászorultak jelentõs kedvezményben részesülhetnek, sõt, akár teljesen mentesülhetnek is a lakbérfizetés alól. A becslések szerint az eddig támogatásban részesülõ lakók harmincöt-negyven százaléka azonban elesik a támogatástól.

Az IKI vezetõje megjegyezte azt is, az új lakbérrendszer júliusi bevezetéséig még nagyjából hat hónap van vissza, addig a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársai felmérik a bérlõk szociális helyzetét, s modellezik majd, hogy a szabályozásnak milyen hatásai lesznek. Az ezzel kapcsolatos eredmények függvényében aztán a késõbbiekben el lehet végezni a rendszer finomhangolását.

Emlékezetes, a közgyûlés arról is határozott, hogy az Ingatlankezelési Intézményt kiköltöztetik az ipari parkba, a Betonút Zrt. megüresedett helyiségeibe. Kámán László kérdésünkre azt mondta, véleménye szerint egy hónapon belül megkezdõdhet az átköltözés. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek az ipari parkba kell kiutaznia, ha ügye van az IKI-vel: egy ügyfélszolgálati iroda továbbra is fogadja az ügyfeleket – az eddigi tervek szerint a vásárcsarnokban.

Horváth Attila



2008-01-30 09:10:46


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül