Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948376    








Honlapkeszites

Felhívás az új civil törvény támogatására - szabálytalanságok a Nemzeti Civil Alapprogramnál

A 2003. évi L. törvény átdolgozása a civil társaságok nagy többségének igénye szerint szükségessé vált. Az új törvény létjogosultságát aláhúzta a közelmúltban elvégzett KEHI és ÁSZ vizsgálat negatív megállapítása az NCA mûködésérõl. Mindkét vizsgálat a szabálytalanságok hosszú sorát rögzítette.

 


Az új törvény elõzetes szakmai elõkészítése az illetékes államtitkárság felhívása alapján több mint egy éve történik. Az NCA Tanácsának és Kollégiumainak lehetõsége volt szakmai javaslataik megküldésére, amivel éltek is. A törvénytervezet pontosítása érdekében az NCA, az államtitkárság és az illetékes parlamenti bizottság országjáró körutat szervezett. Ezeken a találkozásokon a törvényi elképzelések támogatásban részesültek.

A Civil Összefogás Fórum megdöbbenve látja, hogy a múltban a pályázatok elbírálásánál esetlegesen jogosulatlanul elõnyt élvezõk támadják az új törvényt és nyomást kívánnak helyezni a törvényhozókra. Ezt bizonyítja a Népszabadság online-on megjelentetett felhívás is. A társadalmi vitát arra kívánják egyesek felhasználni, hogy bebetonozott helyzeti elõnyüket fenntartsák.

Természetesen a törvényhez szükséges és kell elõre vivõ javaslatokat tenni. A törvény megjelenési idejének elhúzása azonban nagymértékben veszélyeztetné a 2012. évi civil támogatások kellõ idõben történõ kiírását és elbírálását.

A CÖF javasolja a parlamentnek, hogy kellõ gondossággal értékelje a társadalmi vitát, azonban a törvényt minél elõbb fogadja el. Nem lehet szó arról, hogy a civil társaságok munkája hosszú idõre ellehetetlenüljön.

A megjelent törvénytervezet a CÖF szerint megszünteti a döntésben érintett személyekhez kapcsolódó aránytalan pályázati pénzekhez történõ hozzájutást.
Átláthatóvá és igazságossá teszi a pályázatok elbírálási rendszerét, a pontos személyi felelõsségi rendszer meghatározásával megszünteti a kollektív döntések mögé bújás lehetõségét. Az NCA rendszerének eddigi mûködésében tetten érhetõ volt az elõzõ kormányok befolyása.

A civil kontroll nem szûnik meg, hanem tovább erõsödik a szakmailag hozzáértõ civilek jelölése a Tanácsba, illetve a Kollégiumokba. A civil szervezetekbõl kerül sor a szakértõk delegálására, mégpedig oly módon, hogy az illetékes parlamenti bizottságok demokratikus szavazás alapján dönthetnek személyükrõl. A törvény egyébként is kizárja, hogy pártok vezetõ beosztásban lévõ tagjai, valamint közigazgatásban funkciót betöltõ személyek jelölésre kerüljenek.

A közhasznúság szabályainak szigorítása a társadalom részérõl elvárt. A közpénzek felhasználása mindenkor kötelezõ érvényûen ellenõrzött legyen. Az a szervezet, amely közhasznúságát nem tudja igazolni, az egyesülési jog alapján, mint normál egyesület tovább végezheti munkáját.

A CÖF kéri a civil társulásokat, álljanak ki a baráti összefonódásokat kizáró, a közpénzek felügyelt elosztását biztosító törvénytervezet mellett.

A törvény http://www.kormany.hu/hu/dok?source=3&type=302#!DocumentBrowse részletes elolvasása után építõ jellegû észrevételeiket küldjék meg az info@civilosszefogas.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre és egyben támogassák csatlakozásukkal annak mielõbbi elfogadását a www.civilosszefogas.hu weboldal Csatlakozás/Támogatjuk az új civil törvényt menüpontjában.

Köszönettel: a CÖF alapító szóvivõi

 



2011-07-09 10:22:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül