Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949270    








Honlapkeszites

Kortárs alkotók és múzeumi kávéház

Idén is nívós plakátkiállításokkal várja az érdeklõdõket a Magyar Plakát Ház, melynek vezetõje úgy éli, a jövõben még inkább hangsúlyt kell fektetni a komoly, mély értelmû, és a kevesebb megértést, könnyedebb befogadói magatartást igénylõ plakátkiállítások közti egyensúly megtartására. Hamarosan megnyílik a múzeumi kávéház is.

– Úgy vélem, szakmai szempontból sem szólhatnak a tárlatok csak a régi, történeti plakátokról – mondta lapunknak Kõfalvi Csilla, a Magyar Plakát Ház vezetõje. – Amúgy egy kicsit modernebbé, a mai kornak megfelelõbbé szeretnénk tenni a Plakát Házat is, ennek jegyében reményeim szerint tavasszal megnyílik múzeumi kávéházunk.


Úgy tervezzük, hogy a kávézót és a mellette kialakítandó múzeumi shopot, továbbá a konferenciatermet is olyan ülõalkalmatosságokkal szereljük fel, amelyek kényelmesek és nem rontják a tervezett kultúrpódium-szerû programok, irodalmi kávéházak, esetleg filmvetítések élvezhetõségét. A múzeumi shopot nagyon fontosnak érzem, hogy végre, nyugodt körülmények között lehessen kiadványokat lapozgatni, lehessen apró, a Kiskastély és a Plakát Ház témakörére készített múzeumi tárgyakat, például hûtõmágnest, mini kalendáriumot vásárolni. Én azt hiszem, ezek az apróságok nagyon fontosak, az ajándéktárgyak közelebb viszik az intézményt a vendéghez – véli a szakember.

A Magyar Plakát Ház következõ, kortárs alkotókat felvonultató kiállítása egyébként március huszonnyolcadikán nyílik meg. Többek közt Orosz István, Keresztes Dóra, Pincehelyi Sándor alkotásait várják erre a szokásosnál pikánsabb kiállításra, amely a tervek szerint választási plakátokat is bemutat majd. A nyári kiállítás tematikáját a Corvina Kiadónál egy, a közelmúltban Bakos Katalin tollából megjelent kötet határozza meg, amely a Tízszer tíz év az utcákon címet viseli, s a magyar plakátmûvészet 1890-tõl tartó egy évszázadát öleli fel. Õsszel az ötvenes és hatvanas évek plakátmûvészetébõl ad ízelítõt a Magyar Plakát Ház.

Természetesen a szintén a Kõfalvi Csilla vezette Kiskastély is tartogat csemegéket: februárban például Z. Soós István ikonográfiáiból nyílik egy tárlat, s remélhetõleg ebben az idõszakban megérkezik Indiából a Brunner-hagyaték is, amelybõl az anyag hihetetlen erõfeszítést igénylõ felmérése, rendszerezése után ugyancsak készül egy új, monstre kiállítás. Kõfalvi Csilla szerint a ma már hagyományosnak tekinthetõ Múzeumok Éjszakája programot akár e hagyatékra, s általában a misztikus India témakörére lehetne felfûzni.

Horváth Attila



2008-01-31 09:58:36


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül