Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949476    








Honlapkeszites

A roma holocaustra emlékeztünk

Két helyszínen, a Vár úti Ifjúsági parkban található Roma Holocaust Emlékmûnél és a Magyar Plakát Házban zajlott az idei roma holocaust megemlékezés városunkban.
A Roma Holocaust Emlékmûnél Teleki László, a szervezõ Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntõjében többek között kiemelte: arra emlékezünk ma, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka több mint háromezer embert végeztek ki egyetlen éjszaka alatt az Auschwitz-Birkenau II.E koncentrációs táborban. Hogy miért kellett meghalniuk? – Csak azért, mert cigánynak, romának születtek.


Tudomásul kell venni – folytatta az elnök, a holocaust nem Auschwitzban és a többi lágerben kezdõdött, hanem megelõzte valami. Megelõzte a radikalizmus, a szélsõséges nézetek térnyerése. Sajnos nagyon sokszor éreztük és érezzük ma is, hogy probléma van. Legalább két fontos oka van annak, ami miatt megszervezzük ezt a napot: egyrészt, hogy emlékeztessük a társadalmat és a politikákat, a baloldali és a jobboldali politikákat, hogy a szélsõséges nézetekkel meg kell küzdenünk. Másrészt nem lehet megengedni, hogy a cigányság újra azt érezze, jöhet egy újabb holocaust. Európa a miénk is, Magyarország a hazánk és az otthonunk, és ezt az otthonképet a cigányság munkával szeretné megteremteni, és munkából szeretne megélni.
Dénes Sándor alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta: a múlt drámáját ismerve nekünk olyan világot és országot kell építenünk, amelyben semmilyen ordas eszme nem nyerhet többé létjogosultságot. A XX. század két diktatúrája soha többé nem térhet vissza. Tudnunk és értenünk kell: egy nép vagy népcsoport nem lehet eleve bûnös. Jó vagy rossz csak az egyes ember lehet, akit e szerint kell megítélni. Függetlenül származásától, bõrszínétõl, vallásától, politikai meggyõzõdésétõl. A XXI. században nincs más járható út. Tanulnunk kell a múlt hibáiból, hogy azokat a bûnöket még egyszer senki se követhesse el.
Az alpolgármester szavai után Dr. Kállai Ernõ ombudsman, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa, Herczog Edit, az Európai Parlament képviselõje (MSZP), továbbá Dr. Suchman Tamás exminiszter és Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezetõ elnökének beszéde következett. Végül a résztvevõk koszorút helyeztek el, gyertyát és mécsest gyújtottak az emlékmû talapzatánál. A roma holocaust megemlékezés emlékkoncerttel folytatódott a Magyar Plakát Ház udvarán, ahol Orsós Vendel, a CKÖ képviselõje, EURIFE-elnök, Balogh László önkormányzati képviselõ, OKISB-elnök, Göndör István mszp-s, Ostolykán Ágnes lmp-s országgyûlési képviselõ, Vajda László, a Zala Megyei Közgyûlés Kisebbségi és Nemzetiségi Bizottságának elnöke (FIDESZ), Dr. Szabadkai Tamás, a Fejér Megyei Közgyûlés tagja, frakcióvezetõ (MSZP) osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Közremûködött ifjú Sánta Ferenc és népi zenekara. Az emlékkoncert helyszínén volt látható az a fotókból, eredeti dokumentumokból összeállított Roma Holocaust kiállítás, melyet az Egyesült Államok után elsõként Nagykanizsán láthatott a közönség.
 



2011-07-30 16:20:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül