Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892787    








Honlapkeszites

Közös magyar-horvát vásárt rendeznek a letenyei határátkelõnél

Helyi termékekbõl rendeznek magyar-horvát hídi vásárt a régi letenyei határátkelõnél, a Mura folyó hídjának két oldalán szeptember elején.

Halmi Béla, a határ menti város polgármestere, a rendezvény ötletadója a Letenyén kedden tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két ország közötti határátkelõ még az autópálya elkészülte után is egyfajta összekötõ kapocs Horvátország és Magyarország között. Ezért is kezdeményezte, hogy testvértelepülésükkel, Perlakkal (Prelog) közösen a helyi termékeket, kézmûvességet és kultúrát közösen népszerûsítõ vásárt rendezzenek, amelynek helyszíne a határfolyó Mura hídjának két oldala.

 


 A szeptember 10-én és 11-én tartandó Mura Menti Hídi Vásáron magyar részrõl a térség 27 településének termelõi, iparosai, mûvészei vesznek részt. A helyszín a határátkelõ elõtti üzleti terület, ahonnan alig néhány százméternyi sétával lehet majd átkelni a túloldalon, még a horvát határátkelõ elõtti széles területen kialakítandó vásárhoz.
Kovács Lajos projektmenedzser hozzátette: a rendezvény nem csupán egyszeri alkalom a határ két oldalán élõk találkozására. A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Programból 95,3 ezer eurót (25 millió forint) nyert a két település a 112,1 ezer eurós teljes költségvetésû pályázatára, amelynek további elemei is vannak. Vásárolnak egy 200 négyzetméter alapterületû rendezvénysátrat, amely eddig hiányzott Letenyén, magyar-horvát szakmai találkozókat szerveznek, továbbá elkészül 27 település helyi termelõinek és helyi termék készítõinek a kétnyelvû adatbázisa.
Pál Zoltán, a vásár szervezõje elmondta: a folyó két oldalán állnak majd a kiállítóhelyek és egy-egy színpad, ez utóbbi a kulturális programoknak biztosít majd helyet. A térség elsõ igazán nagyszabású turisztikai rendezvényeként szeretnék megtartani a vásárt, amelyen a termelõkön kívül a helyi civil szervezetek, intézmények is bemutatkozhatnak.
Az MTI kérdésére Halmi Béla közölte: a horvát és a magyar hatóságokkal már egyeztettek a határátlépést is igénylõ rendezvény részleteirõl. Miután a két állam között a schengeni egyezmény szerint mûködik a határátkelõ, teljesen szokásos ellenõrzésre kell készülnie a látogatóknak.
A Mura-híd egyik felét lezárják, hogy a gyalogosok is kényelmesen átmehessenek, de a résztvevõknek a magyar oldalon át kell esniük a határátlépési procedúrán, hogy a híd túlsó felén - gyakorlatilag a "senki földjén" - kialakítandó horvát vásárterületet is meglátogathassák. A látogatóknak arra is figyelniük kell majd, hogy a gyerekek sem léphetik át a határt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány nélkül.
A polgármester hozzáfûzte: reményeik szerint az elsõ Mura Menti Hídi Vásárt a két ország miniszterelnökei nyitják meg, erre már hivatalosan is felkérték õket. Ha elfogadják a meghívásukat, jelképesen a híd közepén találkozhat majd a két kormányfõ.

 

 

MTI



2011-08-02 12:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül