Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948746    








Honlapkeszites

Valós idejû, online utastájékoztatás a MÁV-tól

A Vonatinfo rendszer bevezetésével újabb mérföldkõhöz érkezett a hazai vasúti utastájékoztatás: a MÁV-START Zrt. elindította korszerû, Google-térkép alapú szolgáltatását, melynek célja, hogy az utazóközönség gyors, pontos és valós idejû tájékoztatást kapjon a közlekedõ vonatok lehetõ legtöbb paraméterérõl. A Vonatinfo a korábban megszokott keresési feltételeket számos új lehetõséggel bõvíti.


 2008-ban indult útjára a MÁV berkein belül az ún. UTAS-projekt. A rendszer informatikai hátterét az ún. UTAS-projekt központi adatbázisa biztosítja Az UTAS-projekt, egy európai színvonalú, korszerû utastájékoztató rendszer kifejlesztését célozza. Ennek lényege, hogy a különbözõ forrásokból származó információkat integrálva, automatikusan és széleskörû csatornákon keresztül nyújt tájékoztatást az utasok számára.

Ez az egyszerre földi és mûholdas rendszerekre épülõ központi adatbázis több háttérrendszer adatainak feldolgozása révén teszi hozzáférhetõvé a menetrendi információkat, a vonatok aktuális helyzetének, esetleges késésének meghatározását, valamint a rendkívüli eseményekre vonatkozó tájékoztatást is. Az UTAS rendszer a elsõdlegesen a mozdonyfedélzeti berendezésekrõl származó GPS koordinátákat, majd a Központi Forgalom Irányítás és Központi Forgalom Ellenõrzés rendszerek adatait használja. Ezek a rendszerek összegyûjtik a vonatok eseményeit és képesek arra, hogy a vonatközlekedésben történt eseményekrõl értesítsenek külsõ rendszereket. A tényadatok percenkénti gyakorisággal frissülnek az UTAS rendszerben. Az UTAS rendszer elõrejelzés kalkuláló motorja a menetrendi adatokat összeveti a tényadatokkal, megállapítja a menetrendtõl való eltérés mértékét, és a vonat következõ állomásaira vonatkozóan várható érkezés és indulás idõket kalkulál, a menetrendi keresõbõl tehát rögtön friss utastájékoztatási információhoz juthatunk.

Az UTAS-projekt soron következõ állomásaként került elindításra a mai napon a továbbfejlesztett Vonatinfo nevû szolgáltatás, melynek célja, hogy az utasok kényelmesen, az esetleges késésekrõl azonnal értesülve utazhassanak.

A korábban Elviraként megismert utas tájékoztató rendszer országos térképhálózattal kiegészített, így továbbfejlesztett változata a személyszállító vasúttársaság honlapján (www.mav-start.hu) is a személykocsikat jelzõ ikonokkal jeleníti meg a Magyarországon éppen közlekedõ vonatok aktuális helyzetét. Ez év végére az okostelefonokon – különbözõ mobil operációs rendszerekre kifejlesztett alkalmazásokon keresztül, amelyeket ingyenesen az utazóközönség rendelkezésére bocsájtunk – is elérhetõ lesz majd a szolgáltatás. Így néhány gombnyomással hasznos információhoz juthat az ügyfél. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetõen a MÁV Csoport az adatbázist úgy kívánja bõvíteni, hogy az utazóközönség az Elvirán keresztül késõbbiekben az esetleges késések okairól is (pl. balesetek, hatósági intézkedések, meghibásodások stb.) is tudomást szerezhessen.

A nemzetközi és a GYSEV által vontatott vonatok kivételével a Magyarországon közlekedõ járatok mindegyikérõl tájékozódhat az érdeklõdõ a Vonatinfo-n keresztül. Az agglomerációban élõk, ingázók számára könnyebbséget jelent az is, hogy az elõvárosi közlekedésben részt vevõ személykocsikon már a mozdonyfedélzeti berendezés GPS-alapú hangos utas tájékoztatást is lehetõvé tesz.

A most továbbfejlesztett internetes alkalmazást a MÁV-START honlapján, a menetrendi keresõben lévõ „Vonatinfó” gomb megnyomásával lehet elindítani. A rendszerben az érdeklõdõ egy kiválasztott útvonalra, állomásra vagy akár egy vonatszámra is rákereshet.

A cél, hogy az állandóan megújuló struktúra egyre gyorsabban, egyre több felületen tudjon információval szolgálni az aktuális közlekedési helyzetrõl, bõvítve és pontosítva ezzel a jelenlegi utastájékoztatás lehetõségeit. A fejlesztéssel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról az eszrevetel@mav-start.hu e-mail címre várja a vasúttársaság a jobbító javaslatokat.



2011-08-02 12:51:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül