Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891877    








Honlapkeszites

Startra kész a balatonfenyvesi kikötõ-beruházás

Megkezdõdött az elõkészítõ tereprendezés a Balaton egyik legnagyobb, 300 férõhelyes, egymilliárd forintba kerülõ balatonfenyvesi kikötõjének beruházásához, amelynek megépítése több mint egy évtizednyi várakozás és elõkészítés után év végén beindulhat - tájékoztatta Heves István, a beruházó Elõny Kft. egyik tulajdonosa az MTI-t.


Heves István szerint a beruházás megindításánál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy turisztikai beruházáshoz csaknem lehetetlen hitelt szerezni a bankoktól. Ennek ellenére nem várhatnak tovább az építkezés megkezdésével, hiszen ha legkésõbb jövõ év elején nem kezdik el, elvész a 2008 tavaszán elnyert, 100 millió forintos vissza nem térítendõ uniós támogatás - tette hozzá. Mint mondta, az idõközben karcsúsodott tervek megvalósításához szükséges 1 milliárd forintnyi forrást csak részben fedeznék a ma már dupla garanciát igénylõ banki hitelbõl, vagy kockázati tõkébõl, a hiányzó összeget a kikötõi férõhelyekre elõre megkötött szerzõdések, bérleti díjak biztosítanák.
A beruházó társaság három magyar magánszemély tulajdonában lévõ projektcég, amely hat évnyi elõkészítés után 2006 elején kezdte meg az engedélyek beszerzését egy korszerû kikötõ, majd egy kétmilliárd forint ráfordítást igénylõ négycsillagos szálloda, wellness és konferenciaközpont megépítésére.
Heves István szerint ma is csak részben kiaknázottak a Balaton vitorlásturizmus számára nyújtott lehetõségei, a kikötõi ellátottság szempontjából pedig fehér foltnak számít a tó délnyugati része, ezért nem lehet kétséges, hogy van és lesz kereslet a balatonfenyvesi férõhelyek iránt.
A tervek szerint 30-40 helyet biztosítanak majd a helyi vitorlásélet támogatására, a többit pedig elsõsorban magyar vitorlázóknak kívánják értékesíteni. Ha nem lesz rá elég fizetõképes belföldi kereslet, csak akkor adják bérérbe a megmaradt helyeket a jelenleg legnagyobb érdeklõdés mutató skandináv, illetve lengyel charterezõ cégeknek - mondta az ügyvezetõ. Amennyiben a kikötõépítés gazdaságossága beigazolódik, és az idegenforgalom visszaáll legalább a 2008-as év szintjére, akkor vág bele az Elõny Kft. a projekt második ütemének, a 150 férõhelyes szálloda, wellness- és konferenciaközpont megépítésébe.

MTI



2011-08-03 08:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül