Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892233    








Honlapkeszites

Legfeljebb 1,5 százalék lesz a garanciadíj! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara

Legfeljebb 1,5 százalékos éves garanciadíjjal juthatnak bankgaranciához az élelmiszeripari vállalkozások, a kereskedelmi hitelintézetek által nyújtott forgóeszköz hiteleikhez.

Már hatályos a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) élelmiszeripari bankgarancia program módosításáról szóló kormányhatározat, amelyrõl a közelmúltban döntött a kormány. A cél az, hogy könnyebben és olcsóbban vehessenek fel mûködésükhöz külsõ forrást a hazai élelmiszeripar cégei. Ezt már két éve szolgálja az MFB 30 milliárd forintos bankgarancia programja, de még több mint 18 milliárd forint áll rendelkezésre. A garanciadíj mostantól legfeljebb évi 1,5 százalék lesz. A kedvezmény általános, csekély összegû (de minimis) támogatásnak minõsül. Eddig az MFB piaci díjú bankgaranciát kínált a felvett hitelösszeg 80 százalékáig.
 


A program feltételeinek javítása, kihasználtságának növelése érdekében a garanciadíj csökkentése mellett az MFB Zrt. a bankgarancia alapjául szolgáló forgóeszköz hitelre vonatkozóan maximált kamatfelárat és kezelési költséget vezet be.

Újdonság, hogy a bankgarancia összeg alsó határát a jelenlegi 200 millió forintról 40 millió forintra, az egyszeri bírálati díjat pedig 0,2%-ról 0,1%-ra csökkentik. További pozitív változtatás a Magyar Agrárkamara szerint, hogy a bankgarancia alapjául szolgáló forgóeszközhitel ezután rulírozó jellegû is lehet, és a forgalomképes készleten alapított zálogjogot önálló biztosítékként is elfogadják a bankgarancia lehetséges fedezetei között.

Mindez egy igen aktuális ügyet is érint, miszerint a hitelekhez nyújtott állami garancia segítségével növelhetõ azon malmok, gabona feldolgozó cégek száma, amelyek képesek lesznek megfelelõ mennyiségû búzakészletet felvásárolni a következõ hónapokra. Most ugyanis a pangó piac egyik oka, hogy kevés a megfelelõ tõkeellátottságú malom, ezért az aratás utolsó heteiben sincs elegendõ vevõ a piacon. Az MFB új feltételek között biztosított garanciájával kimozdulhat a holtpontról a gabonaágazat is.

Forrás: MA



2011-08-06 08:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül