Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948995    








Honlapkeszites

Megszûnt a keszthelyi jegyzõ elleni büntetõügy

A Legfelsõbb Bíróság (LB) hatályon kívül helyezte a Markó Péter, Keszthely jegyzõje ellen közérdekû adatokkal való visszaélés miatt indított perben született elmarasztaló ítéleteket - tájékoztatta a város önkormányzata kedden az MTI-t.


 


 A közlemény szerint többéves pereskedés végére tett pontot a testület azzal, hogy az elsõ- és másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte a közérdekû adatokkal való visszaélés miatt indított perben, és kötelezte a vádló Mózner Gézát, a Helikon Patrióták Egyesület elnökét a bûnügyi költségek megfizetésére.
Az egyesület vezetõje azért tett feljelentést korábban, mert a keszthelyi Városi Kórház 2008. évi belsõ ellenõri jelentését mint közérdekû adatot szerinte késve bocsátotta rendelkezésére a város polgármesteri hivatala.
A per során nyilvánvalóvá vált, hogy a jogszabályban rögzített 15 napos határidõnél jóval korábban, már a testületi ülés másnapján postázta a jegyzõ a dokumentumokat. A képviselõ-testület 2008. október 30-án tárgyalt a jelentésrõl, majd az arról szóló önkormányzati határozatot és a hozzá szervesen kapcsolódó észrevételeket és válaszokat a jegyzõ október 31-én postai úton megküldte a kérelmezõnek, így bûncselekmény nem történt.
"A bíróság megállapította, hogy az önkormányzat döntése elõtt a hivatal nem volt köteles a belsõ ellenõrzés részeredményeit nyilvánosságra hozni, mivel az egységes dokumentumként október 30-án vált közérdekû adattá" - fogalmaz a közlemény.
A Legfelsõbb Bíróság végzése kimondja: eljárási hibák, valamint "a korábbi ítéletben megállapított tényállás hiányosságai és az abból levont nem helytálló következtetések miatt kerülhetett sor korábban a bûnösség téves megállapítására".
A közlemény azzal zárul, hogy az ügyben további fellebbezésnek és felülvizsgálatnak már nincs helye.

 

MTI



2011-08-09 18:22:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül