Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893490    








Honlapkeszites

Hévíz átvállalja a sármelléki repülõtér tartozását és részt vállalna az üzemeltetésben is

Hévíz önkormányzata rendkívüli ülésen döntött arról, hogy átvállalja a sármelléki FlyBalaton repülõtér állami szervek felé fennálló tartozásának rendezését, de a fürdõváros hosszabb távon is részt vállalna a repülõtér üzemeltetésében - tájékoztatta a testületi ülést követõen csütörtökön az MTI-t a város polgármestere.



Papp Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: Hévíz érdekelt abban, hogy a sármelléki repülõtér zökkenõmentesen üzemeljen, ezért anyagilag is hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami szervezetek felé fennálló adósságot rendezni tudják. Az önkormányzat döntése értelmében az üzemeltetõ FB Airport Kft.-tõl átvállalnák a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Zrt. (HM EI), illetve a Hungarocontroll felé fennálló, összesen 15 millió forintos tartozás kifizetését.
A szükséges összeget már év elején, az idei költségvetés összeállításakor elkülönítették, éppen a repülõtérrel esetlegesen kapcsolatos ügyekre, de a pénzt nem a reptér mûködtetõjének, hanem a szolgáltatóknak közvetlenül utalnák át. Ezek az állami tulajdonú társaságok az idei repülési szezon hátralévõ részére is biztosítani tudják a megfelelõ szolgáltatást az utasok és a gépek számára.
Papp Gábor azt mondta: tudomása szerint a repülõtér mûködését nem befolyásolják anyagi gondok, egyéb, közelebbrõl nem részletezett körülmények alakulása miatt keletkeztek tartozások.
Hozzátette azt is, hogy hetek óta folynak a tárgyalások az állami és szakmai szervezetekkel, társaságokkal arról, hogy a fürdõváros közvetlenül is részt venne a FlyBalaton mûködtetésében. "Az önkormányzat esetlegesen állami szerepvállalással, valamint más cégek bevonásával meghatározó szerephez kíván jutni" a repülõtér üzemeltetésében, s ehhez a "politikai és szakmai támogatottság" is biztosított.
Hosszabb távon is az az érdeke Hévíznek, hogy olyan konstrukciót találjanak, amellyel a város, a térség és az ország is elkerülheti, hogy "gazdasági csapdába essen".
A város elképzelése szerint új cég vagy a meglévõ átalakításával vehetne részt közvetlenül a mûködésben az önkormányzat, s ebben "maximálisan partner" az FB Airport eddigi tulajdonosa, az SCD csoport és a céget megvásárló Turisztika Hungária Kft., ez utóbbi képviselõivel hamarosan tárgyalóasztalhoz is ülnek. A repülõtér tulajdonosa, Zalavár és Sármellék önkormányzata éppen a héten közös önkormányzati ülést tartott, amelyen szintén "üdvözölték Hévíz részvételét" - fogalmazott Hévíz polgármestere.

 

MTI


 



2011-08-11 13:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül