Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892907    








Honlapkeszites

Magyarország minden régiójában bõvült az ipari termelés az elsõ félévben

Az év elsõ hat hónapjában 8,1 százalékos ipari termelésnövekedés volt megfigyelhetõ az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva Magyarország minden régiójában. 2011 júniusában 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az elõzõ év azonos idõszakához képest, azonban a munkanappal kiigazított számok 1 százalékos növekedést mutatnak. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított ipari termelés némi visszaesést mutat, 0,6 százalékkal csökkent májushoz képest.


Az összes ipari értékesítés esetében 2011 júniusában 3,2 százalékos csökkenés volt tapasztalható az elõzõ év azonos idõszakához képest, amelynek hátterében a belföldi eladások 6,4 százalékos, míg az exportforgalom 0,6 százalékos visszaesése állt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított összes értékesítés 0,7 százalékkal csökkent az elõzõ hónaphoz képest.

Az exportforgalom 0,6 százalékos visszaesése a feldolgozóipar 1,2 százalékos volumencsökkenésének, illetve a villamos-energia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás 18,1 százalékos, illetve a bányászat rendkívül nagymértékû, 150,9 százalékos növekedésének eredõjeként alakult ki. A feldolgozóiparon belül a legnagyobb visszaesést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (26 százalék) és a villamos berendezés gyártása (14,7 százalék) mutatta. A gép, gépi berendezés gyártása, a textília, ruházat, bõr, és bõrtermék gyártása, illetve a koksz-gyártás, kõolaj-feldolgozás 10 százalékot meghaladó volumennövekedései hatottak elsõsorban pozitívan az exportértékesítésre.

A belföldi értékesítés tekintetében minden ágazat esetén csökkentek az eladások, a feldolgozóiparban 4 százalékkal, míg a bányászat területén 3,5 százalékkal esett vissza a forgalom. A feldolgozóipari termelést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 30,1 százalékos, míg gumi-mûanyag és nemesfém ásványi termék gyártása 12,5 százalékos csökkenése húzta le legjobban. Ezzel szemben a legjobban teljesítõ alág a gép, gépi berendezés gyártása és a textília, ruházat, bõr, és bõrtermék gyártása volt, elõbbi alszektor 45,6 százalékkal, míg utóbbi 24,6 százalékkal növelte eladásait.
 



2011-08-14 06:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül