Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891460    








Honlapkeszites

Megújult Szentgrót központja

Ünnepélyes keretek között lezárult a „Városközpont funkcióbõvítõ megújítása Zalaszentgróton” címû (NYDOP-3.1.1/A-2f-2009-0005 számú) pályázat megvalósítása. A projekt a 2010. augusztus 17. napon megkötött Támogatási Szerzõdés alapján, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 238.916.992,- Forint vissza nem térítendõ támogatás igénybe vételével valósult meg.


A Zalaszentgrót Város Önkormányzata és konzorciumi partnere, a GRÓT-COOP Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. által közös együttmûködésben megvalósított funkcióbõvítõ célú városközpont rehabilitációs pályázat keretében az alábbi tevékenységek kerültek megvalósításra:
Szabadság tér és környéke rekonstrukciója
Megtörtént a Zalaszentgrót városközpontjában található Szabadság tér és a környezõ utcák rehabilitálása, melynek keretében egy összefüggõ, rendezett gyalogos övezet került kialakításra (térburkolatok és térvilágítás megújítása, új utcabútorok elhelyezése, út- és parkoló építés, szökõkút rekonstrukció, zöldfelület fejlesztés, parkosítás).
„Foghíj” beépítése, új közösségi funkciók létrehozása
A Szabadság téri „foghíj” beépítése révén létrejött új, kétszintes épületben a közösségi funkciókhoz kapcsolódóan egy turisztikai-, kulturális információs iroda és egy rendezvénytér kapott helyet.
Az épület alapvetõ funkciója a városi szintû idegenforgalmi-, és közösségi célú feladatellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér megteremtése, egyúttal a város által ellátott közösségi-szolgáltató szerep megerõsítése.
Piactér rendezése
A projekt során a „foghíj beépítés” mögötti terület új burkolatot kapott és elkészült a piac funkciót és a piaci árusok igényeit kiszolgáló új pavilon épület. A városi piac a felújított területre kerül áthelyezésre.
Üzletház felújítása (Grót-Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.)
A pályázat keretében megvalósult a Grót-Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. tulajdonában álló Batthyány Lajos 20. szám alatti üzletház tetõráépítéssel történõ bõvítése. A beruházást követõen az épület bruttó alapterülete 331 m2.
Helyi kötõdést és büszkeséget erõsítõ akciók szervezése
A városközpont rehabilitációs beruházás sorozat részeként - a beruházási-, infrastrukturális jellegû tevékenységek mellett - öt darab, a helyi kötõdést, büszkeséget és közösségfejlesztést erõsítõ, a lakosság körében nagy népszerûségnek örvendõ rendezvényt valósítottunk meg („Szünidei Családi Nap”, „Kulturális Fesztivál”, „Szentgróti Beharangozó”, „Sportolj Zalaszentgrót”, „Fõtér a Gyermekekért”)
A beavatkozások helyi elfogadását, megfelelõ végrehajtását és sikerét szolgáló tevékenységek
A helyi lakosságot és közvéleményt folyamatosan tájékoztattuk (lakossági és vállalkozói fórumok keretében) a városközpontban végbemenõ fejlesztésekrõl.
Városmarketing akciók
2010. november 18-19.-án az Önkormányzat részt vett a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésében Pécsen megrendezett XVI. Országos Urbanisztikai Konferencián, melynek keretében a városrehabilitációs pályázat célkitûzései az országos közvélemény és szakmai szervezetek részére bemutatásra kerültek. A városmarketing akciók keretében valósult meg a lakosság tájékoztatása, a fejlesztési program tevékenységeinek és látványtervének szabadtéri kivetítések keretében történõ bemutatása, ill. a sajtó képviselõi számára „sajtó helyszínbejárások” („study tour”) kerültek lebonyolításra.
A fejlesztéssel érintett városközponti akcióterületen összességében egy olyan integrált városfejlesztési program valósult meg, amely a fizikai megújulás mellett nagy hangsúlyt fektetett a zalaszentgróti lakosok számára rendelkezésre álló közösségi-, kulturális szolgáltatások és erõforrások fejlesztésére, valamint a területen mûködõ vállalkozások bevonására és a vonzóbb gazdasági környezet kialakítására.
A városrehabilitációs célú fejlesztési program megvalósítása 2010. év augusztusában vette kezdetét és 2011. év augusztusában fejezõdött be.

 



2011-08-17 11:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül