Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948586    








Honlapkeszites

Botlatókövek magánszemélyektõl

Idén már magánszemélyek is emléket állíthatnak a holokausztnak áldozatul esett hozzátartozóiknak úgynevezett botlatókövek vásárlásával – tudtuk meg dr. Székely Istvántól, a nagykanizsai zsidó hitközség elnökétõl.

Mint emlékezetes: tavaly városunkban is helyeztek el botlatóköveket a második világháború vége elõtt egy évvel elhurcolt háromezer zsidó és jeles képviselõik emlékére. Günter Demnig kölni szobrászmûvész kis mikrobuszával 1997 óta járja Németország településeit, hogy elhelyezze az emlékezés macskaköveit – ezeket hívják botlatóköveknek. A szobrász kis réztáblácskákba vési az elhurcoltak nevét, születésük és elhurcolásuk idõpontját, s ha ismert, meggyilkolásuk helyszínét. A macskakõ formájú kis táblácskákat az áldozat utolsó otthona elõtt illeszti a járdába a mûvész. A kövek készítését adományokból finanszírozzák.


Mint azt dr. Székely István, a nagykanizsai zsidó hitközség elnöke lapunknak elmondta: idén szeretnék folytatni a kezdeményezést, kicsit hasonlóan a város jeles épületeivel kapcsolatos akcióhoz, melynek során cégek, magánszemélyek vásárolhatták meg az épületek homlokzatára felkerülõ márványtáblákat. A botlatókövek esetében kanizsai polgárok, cégek, vállalkozók vásárolhatnának meg egy-egy követ, amellyel elhurcolt hozzátartozóiknak, a város egykori köztiszteletben álló, a holokausztnak áldozatul esett polgárainak állíthatnának emléket. A hitközség elnöke kérdésünkre jelezte, ahhoz, hogy a tavaly útjára indított nemes kezdeményezés folytatódjon, természetesen szükséges megfelelõ számú jelentkezõ. Dr. Székely István hozzátette, a közvetítõ szerepét magától értetõdõ módon a hitközség magára vállalná.

H.A.



2008-02-06 12:07:49


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül