Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892900    








Honlapkeszites

Lassan elfogy a Vis maior-alap
Augusztus huszonkilencedikén a Medgyaszay Házban ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A tanács újabb döntése nyomán mintegy 17,6 forintnyi vis maior támogatáshoz jut tizenegy önkormányzat, köztük nyolc zalai.
Elõbb házigazda polgármesterként Marton István köszöntötte a tanácsülés résztvevõit, majd a cirka egy órás ülést követõ sajtótájékoztatón Dr. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke számolt be a legfontosabb döntésekrõl. Kijelentette: a nyár folyamán számos, nagy projektet érintõ döntés született a regionális, és a közlekedésfejlesztési operatív program keretében.

 Ez utóbbinak egyértelmû nyertese a nagykanizsai kistérség – mondta az elnök, aki utalt az autópálya-fejlesztésre, illetve a 61-es és a 74-es utak elkerülõ szakaszának építésére, amelyek munkálatai még ebben az évben, de legkésõbb 2008. elején megindulhatnak. Szeptembertõl pedig pályázati dömping várható, ugyanis beindulnak a regionális program többi pályázatai is. A májusi pályázati programok után az õsz folyamán újabbakat hirdet meg a tanács, tizenkét pályázati felhívás során mintegy huszonkét milliárd forintnyi támogatás válik elnyerhetõvé, a turizmus, a közoktatás, az egészségügy, a közösségi közlekedés és a szociális ágazat témakörében.
Négymilliárd forintot szánnak a nem megyei jogú városok központjainak fejlesztésére, s hasonló összeggel támogatják a megyei jogú városok ilyen irányú törekvéseit is, ám e projekteket nem pályázatként, hanem kiemelt programként kívánják finanszírozni.
Döntött a tanács 17,6 milliárd forintnyi vis maior támogatás odaítélésérõl is, amit tizenegy nyugat-dunántúli, köztük nyolc zalai település között osztanak szét. A tanács elnöke egyúttal utalt arra is, hogy a teljes évre szánt 103 millió forintból már csak tizenkétmillió forint maradt, ám ez nem jelenti azt, hogy az ezt követõen keletkezõ károkra már nem jut támogatás. Amennyiben a további káresemények támogatási igénye meghaladja ezt az összeget, akkor lehet igényelni újabb támogatást az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vis maior alapjából.
H.A.



2007-09-05 14:15:27


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül