Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57021105    








Honlapkeszites

Mangalica napok a Szõlõskertben

Február hatodika és tizenharmadika között ismét megrendezik az immár hagyományosnak tekinthetõ Mangalica Napokat a Szõlõskert Fogadóban.

– A harmadik alkalommal megrendezett Mangalica Napokra ezúttal a Hagyomány és Evolúció címet viselõ programsorozatunk keretében kerül sor február hatodika és tizenharmadika között, ezért a megszokotthoz képest most egy kicsit másabb ízvilággal találkozhatnak vendégeink – mondta lapunknak Gelencsér László.


– E rendezvénysorozatunkkal fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a hagyományos alapanyagokból nemcsak a népi ételeket lehet elkészíteni, hanem egy kis fantáziával és modern konyhatechnológia felhasználásával, ötletességgel a ma ételeinek népszerû alkotóelemei is lehetnek. E mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk hagyományainkról sem. Ennek megfelelõen a Mangalica Napok étlapján most olyan ételek szerepelnek, mint a kemencés mangalica pecsenye, mangalicapörkölt disznótoros lencsesalátával, vagy a savanyú káposzta krémleves füstölt mangalica sonkával.

A mangalica sertés amúgy hungaricum. Évszázadokon keresztül az állat zsírjával fõztek, húsa a fõétkezések alapanyaga volt. Feltehetõen õseink már Európába jövetelükkor ismerték a mangalicát. A mangalicaszalonna olajsav és zsírsavak aránya erõsen eltér a hibrid sertésekétõl, jóval könnyebben emészthetõ állati eredetû zsiradék, mint az egyéb kommersz állati zsírok. Valóban extra csemege, zamata nem téveszthetõ össze más termékekkel, a különleges ízek, zamatanyagok ugyanis a zsírszövetben koncentrálódnak. Magas energiatartalmú és könnyen emészthetõ, az egészséges emésztésû emberek és a kímélõ étrendhez kötött egyének is fogyaszthatják.

Horváth Attila



2008-02-06 12:28:25


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül