Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948297    








Honlapkeszites

Három kanizsai vehetett át elismerést a megye napján

A Zalaegerszegen megrendezett megyenapon három kanizsai is elismerésben részesült. A zene több területén elért pedagógusi és elõadói sikereiért Zalai Közmûvelõdésért Díjat vehetett át a Batthyány Lajos Gimnázium tanára, Cseke József, az intézmény diákját, Söveges Biankát pedig kiemelkedõ tanulmányi sikerei miatt az Év Zalai Diákjának választották. Dr. Csákai Iván sebész fõorvos a Zala Megye Egészségügyéért Díjat vehette át. A kitüntetettekkel beszélgettünk.

– Gyermekként fogott meg a zene világa, hatodikos voltam még csak, de már fagottoztam a szimfonikusoknál – meséli Cseke József. – A fõiskolán inkább az operaéneklés felé terelgettek, végül mégis inkább a népzene mellett döntöttem. Mindamellett jó volt az is, mert a mai napig az énektudásomból élek. 1987-ben kezdtem tanítani Gelsén, majd a városban a Zemplén következett, s tavaly múlt immár tíz éve, hogy a Batthyányban tanítok. S hogy mit jelent az elismerés? – kérdez vissza. – Természetesen nem az elsõ, de véleményem szerint régiós szinten ez a legnagyobb. Korábban kaptam Szlovéniában nívódíjat, az Igricek Együttessel megyei nívódíjat vehettem át, a város is kitüntetett Nagykanizsa Kultúrájáért Díjjal, a Patkó Bandával is kaptam megyei nívódíjat. Igazából tehát azok egy csoportnak, egy együttesnek szóltak, de a mostani az egyénnek, ezzel tényleg az én munkámat ismerték el, ezért is okoz nagyobb örömet számomra.


Cseke József igazi kórus-szervezõként híresült el a szakmában és a régióban, a megye határain belül és azon túl is.
– A gimnáziumban a vegyeskart, azon belül a ni kart és a kamarakórust dirigálom, most múlt tizenkét éves az újudvari kamarakórus, Muravidéken is mûködik két népdalkör, melyek munkáját természetesen én irányítom, s nem szabad kihagyni a Muravidéki Nótázókat sem, akikkel már második alkalommal nyertük el a Kárpát-medencei Vass Lajos Nagydíjat. Velük most készülünk a KÓTA Aranypáva Díja elnyerésére. Másfél éve mûködik a Nagykanizsai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, amit Jakobovics Árpáddal, a zeneiskola tanárainak támogatásával irányítunk. S természetesen nem szabad kihagynom a Patkó Bandát sem, amely idén lesz húsz éves. A jubileumra két koncerttel is készülünk. Biztos, hogy jó lesz ismét együtt lenni, sokaknak talán kicsit furcsán hangzik, de fáj a különlét. Az elsõ koncertünk vendége Kátai Zoltán énekmondó lesz, a szeptemberi fellépésre pedig Berecz Andrást várjuk.

Cseke József meggyõzõdése: a siker titka minden esetben maga a karvezetõ, az õ felkészültségén áll, vagy bukik minden, s bizony, a zene világában nem lehet demokráciát játszani, hiszen eredményeket csak közös munkával, vasfegyelemmel lehet elérni. Itt nem múlhatnak el tétlenül az évek, ennek szellemében évrõl-évre megméreti az általa dirigált mûvészeti csoportokat.
A másik kanizsai kitüntetett, Dr. Csákai Iván úgy véli, a Zala Megye Egészségügyéért Díj nem kizárólag neki szól, hanem a város önkormányzatának is, mely mindig odafigyelt arra, hogy egészségügyi intézményeiben színvonalas munka folyjon.

– Részben szól csak nekem ez az elismerés, hiszen abban az eredményben, amit az önkormányzat az elmúlt tizennyolc év alatt elért az egészségügyben, nekem is van részem – mondja dr. Csákai Iván. – A kórház fejlõdésében mindenkinek része van, úgy a polgármesteri hivatal szakosztályán dolgozó szakembereknek, mint a mindenkori közgyûlés tagjainak. Az elsõ ciklustól kezdve folyamatos korszerûsítés, modernizálás zajlott úgy a kórházban, mint az alapellátásban. Persze, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esett jól a kitüntetés, mert ezzel valahol azt a munkát is elismerik, amit az elmúlt tizennyolc évben képviselõként végeztem, melybõl tizennégy évet bizottsági elnökként harcoltam végig, mert bizony, idõnként harcolni kellett.

Dr. Csákai Iván egyik olvasmányélménye után döntötte el, orvos lesz, méghozzá sebész. Tizennégy-tizenöt éves volt, amikor a kezébe került George Sava: A gyógyító kés, Egy sebész útja, és a Csengetnek címû regényekbõl álló trilógiája. A fõorvos azt mondja, ha újra kezdhetné, ismét sebész lenne, annak ellenére is, hogy a társadalomban fokozódó egészségügy-ellenességet tapasztal. Ezért beszélte le a gyermekeit is e hivatásról.

– Ez az egész a politikából indul, s médián keresztül leképezõdik a társadalom egészére. A betegek, hozzátartozók nagy százaléka sajnos, „be van oltva” ezzel. Ezt a folyamatot segíti elõ a kormány, legfõképpen a jelenlegi egészségügyi miniszter, aki gyakran olyanokat mond, ami egyrészt nem igaz, másrészt sértõ. Egyik régi kollégám egyszer, amikor még kezdtük a pályát, azt mondta, azt néztük, mi lehet a baja a betegnek. Aztán amikor fõorvos lett, már azon gondolkodott, hogy ha jön a beteg, mi baja lehet neki belõle? Nos, jelenleg ilyen idõket élünk. Én három évig dolgoztam Afrikában, s ott teljesen más légkör övezi az orvosokat. Szakmai és anyagi szempontból is másfajta megbecsülést kaptunk.

A Batthyány Lajos Gimnáziumban tanuló Söveges Bianka pedig az Év Zalai Diákja lett. E címet a tanulmányi versenyeken való kiváló szerepléséért érdemelte ki Bianka. A negyedik évfolyamos lány még az érettségi vizsga elõtti felkészülési idõszakba is beillesztett több tanulmányi versenyt.

– Nagyon jólesett ez az elismerés, ami kicsit váratlanul ért, mert hiszen nem azért indultam ezeken a tanulmányi versenyeken, mert valamilyen kitüntetést vártam értük, hanem azért, mert érdekelnek ezek a dolgok – mondja Bianka. – Földrajz és biológia versenyeken indultam, többször is bejutottam országos megmérettetésekre, a legnagyobb sikernek a tavalyi földrajz OKTV-t tekintem, amelyen elsõ helyezést sikerült elérnem.

Bianka azt mondja, természettudományi karon, földtudomány, vagy biológia szakon szeretne továbbtanulni. Hogy konkrétan melyiken is, azt még nem sikerült eldöntenie, de biztosak lehetünk abban: Bianka ebben is jó döntést hoz majd.

Horváth Attila





2008-02-07 11:07:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül