Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893631    








Honlapkeszites

Szennyvízbõl üzemanyag - egyedülálló gépjármû flotta a Zalavíz Zrt.-nél

Közép-Európában egyedülálló, saját szennyvízbõl elõállított üzemanyagot hasznosító kishaszon-gépjármû flottát helyezett üzembe a Zalavíz Zrt.; a nyolc földgáz-üzemû (CNG) gépkocsit pénteken adták át Zalaegerszegen.


 Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója elmondta: a földgáz üzemû autó 20 százalékkal drágább ugyan, mint egy hasonló kategóriájú benzines, de a káros anyag kibocsátása gyakorlatilag a nullához közelít. Az autók egy tankolással 300-350 kilométert képesek megtenni, és 14 literes tartalék benzintankkal is rendelkeznek.
Arnhoffer András mûszaki igazgató közlése szerint a környezetkímélõbb és gazdaságosabb üzemeltetéssel - a jelenlegi biogáz-elõállítási költségek mellett - a benzinhez képest kevesebb mint harmadáron tudják tankolni az autókat. „Ha valaki ezt támogatás nélkül, saját pénzébõl valósítaná meg, hét éven belül megtérülne a beruházás” - tette hozzá a mûszaki igazgató.
A cég zalaegerszegi szennyvíztelepén az elmúlt években uniós támogatással 13 milliárd forintos fejlesztési projekt valósult meg, melynek keretében bevezették a szennyvíziszapból biogázt elõállító technológiai eljárást. A biogázból tisztítási eljárás után a vezetékes földgázzal azonos minõségû biometánt állítanak elõ, ami nagy nyomáson sûrítve földgáz-üzemû (CNG) gépkocsikban üzemanyagként használható.
A víziközmû szolgáltató a megye legnagyobb önkormányzati tulajdonú társasága; 124 településen 120 ezer fogyasztót lát el, és 78 településen végez szennyvízelvezetést és -tisztítást. A tavalyi árbevétel 4,2 milliárd forint volt, a nyereség pedig elérte a 220 millió forintot.

 

MTI


 



2011-09-03 19:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül