Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893491    








Honlapkeszites

Ismét lehet pályázni

Ismét lehet pályázni iparosított technológiával épült társasházak energia-megtakarítást eredményezõ korszerûsítésére és a termofor kémények felújítására. E témában szervezett a hét elején lakossági fórumot közös képviselõk számára az Opifex Mérnök Szövetkezet.

A fórum aktualitását az adta, hogy az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében február elsején három pályázati felhívás jelent meg, melyeken vissza nem térítendõ állami támogatás nyerhetõ el a fentebb említett beruházásokra.


A Vasemberház Dióssy-termében elõször Cseresnyés Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester jelezte, az önkormányzat folytatni kívánja a 2005-ben elkezdett panelfelújítási folyamatot, még ha nem is tud akkora támogatást nyújtani, mint korábban. Lakossági kérdésre válaszolva kifejtette: az önkormányzat önhibáján kívül háromszázmillió forinttal kevesebbõl gazdálkodhat, ami ráadásul a mûködési oldalról hiányzik Ezért mérlegelniük kellett, hogy az önkormányzat intézményeinek zökkenõmentes mûködtetését biztosítják, vagy kockára teszik ezt, s több támogatást adnak a panelfelújításra pályázóknak. A képviselõk –természetesen- az elõbbi mellett döntöttek.

Kámán László, az Ingatlankezelési Intézmény vezetõje az elmúlt években végzett munkáról számolt be, s elmondta, a lakástulajdonosok többsége komplex felújítást végzett, azaz nemcsak a nyílászárók cseréje történt meg, hanem az épület homlokzati hõszigetelését és a fûtéskorszerûsítést is elvégezték.

Az Opifex képviseletében Mile Zoltán a korábbi pályázati kiírásokhoz képest új változásokról számolt be a közös képviselõknek. Megjegyezte, a cég körülbelül ötven társasház pályázatát készítette el az elmúlt két évben, melyek közül valamennyi nyert, s mindannyian a maximális támogatást kapták. A változásokról szólva elmondta, a korábbi évekkel ellentétben a társasházi lakóközösségek nyújtják be a pályázatot. A panelprogram keretében már az 1992. július elseje elõtt kiadott építési engedéllyel rendelkezõ épületek korszerûsítésére is lehet pályázatot benyújtani, korábban erre csak az 1985 elõttiekkel kapcsolatban volt mód. A maximális állami támogatás lakásonként ötszázezer forint, ehhez jön még a hitel és a lakóközösség vállalása. Termoforkémények esetében a bekerülési költség negyven százaléka, de maximum nyolcvanezer forint igényelhetõ az államtól. Mile Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az elnyerhetõ támogatás maximalizált, fontos, hogy minél hamarabb nyújtsák be pályázatukat a lakóközösségek. Azt is hozzátette, fontos lenne, hogy a társasházak lakói elsõsorban a termoforkémények felújításán gondolkodjanak, hiszen ez a közvetlen életveszély elhárítását jelentené.

Fritz Péter panelszakértõ az önrész-finanszírozás lehetséges módjairól beszélt, majd pénzintézetek képviselõi ismertették hitelkonstrukcióikat.

A fórum a lakóközösségek képviselõinek kérdéseivel zárult.

Horváth Attila




2008-02-11 12:22:29


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül