Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892399    








Honlapkeszites

Diplomácia és gazdasági aktivitás

Az elmúlt hetekben Cseresnyés Péter polgármester több ígéretes megbeszélést, tárgyalást folytatott lehetséges befektetõkkel, beruházókkal, illetve külföldi diplomatákkal, akik fantáziát, lehetõséget látnak Nagykanizsában. Mindezekkel kapcsolatban több jó hírrõl is beszámolt sajtótájékoztatóján a polgármester.

– Fõként az elmúlt fél évben sok olyan esemény történt, amelyek bizakodásra és optimizmusra adnak okot abban a munkában, melynek célja Nagykanizsa újrapozícionálása és fejlesztése – hangsúlyozta Cseresnyés Péter. – A munkát – melynek legfõbb iránya a város fejlesztése és a munkahelyteremtés –, az alapoktól kezdtük, s ezért vállalom a kritikákat is. Nagykanizsának arculatformáláson kell átesnie, s erre – egy pályázat kiírása révén – már vannak olyan munkatársaink, mind a kommunikáció, mind a városmarketing területén, akik az imázs alakításban, formálásban részt vesznek. Több oldalról próbáljuk megközelíteni ezt a célkitûzést. Az egyik a diplomáciai terület, ahol nagykövetekkel, más országok politikai vezetõivel, testvérvárosok polgármestereivel, valamint a környezõ települések vezetõivel találkoztunk és vettük fel a kapcsolatot. A másik irányt a gazdasági élet szereplõi jelentik. Nekik úgy kell bemutatni Nagykanizsát, mint egy potenciális beruházási célpontot, és a beruházások számára vonzó helyet. Szándékaink szerint ezt segíti majd a Nagykanizsát és környékét nem ismerõk számára egy készülõ új, összefoglaló kiadvány.


A diplomácia vonalán haladva Cseresnyés Péter elsõként India nagykövetével való többszöri megbeszélését, valamint Ngo Duy Ngo vietnami nagykövet szombati kanizsai látogatását említette, majd rátért a közelmúltban itt járt sanghaji magyar konzul, valamint a finn nagykövet látogatására. Említést tett a tavaly év végén ide látogató két szlovén-magyar üzletember találkozóról is, melyen hazánk szlovéniai nagykövete mellett a szlovén nagykövet is jelen volt. Valamennyi összejövetel alkalmas volt az érdemi tárgyalások folytatására. Most már el lehet mondani, várhatóan a konkrét munkahelyteremtésben is megnyilvánuló lehetõségek elõtt állunk.
A polgármester augusztus huszadika után olasz befektetõkkel is tárgyalt, akik Nagykanizsát potenciális beruházási helyként határozták meg. Pozitív döntésük esetén 100-300 munkahelyrõl lehet majd beszámolni. Ezen felül más külföldi és hazai befektetõkkel való megbeszélés után, akár közvetlen ipari tevékenységgel összefüggõ állami beruházás, valamint ifjúságvédelemmel, szociális területtel foglalkozó beruházás várható. Mind a kettõ száz-száz fõnek teremthet munkalehetõséget.
Az elkövetkezõ idõszak eseményei Nagykanizsát ismét az érdeklõdés középpontjába állítják. Mint arról már elõzõleg beszámoltunk, szeptember utolsó hetében Indiai Napok helyszíne lesz városunk. Az indiai mûvészet, indiai étkek bemutatása mellett gazdasági tanácskozást is szerveznek. Ez az elsõ olyan konkrét lépés, amely a késõbbiekben Nagykanizsán beruházni szándékozó indiai tõke megjelenését segítheti elõ. Ezen kívül terveznek még egy konferenciát is ebben az évben, amelyre több ország gazdasági képviselõit várják.
A polgármester véleménye szerint, ha az események ilyen mederben folynak tovább, hamarosan konkrét nevekkel és számokkal újabb beszámolót tarthat, hiszen az érdeklõdés városunk iránt továbbra is nagy német, osztrák, valamint olasz részrõl. A kérdés már csak az, hogy mikor válik a gazdasági környezet olyanná, hogy az elképzelések már nemcsak a tervezés szintjén maradnak. Egy közülük, már meg is valósult, hiszen mára már köztudott, hogy egy komoly spanyol vállalkozás kezdte el a fafeldolgozást a Csengery úton.
B.E.



2011-09-06 15:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül