Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894332    








Honlapkeszites

Parlagfûirtás - Az elsõ fagyokig ellenõriznek és büntetnek a hatóságok

Több mint 1 900 hektár parlagfûvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekû védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságok szerte az országban, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - közölte az MTI megkeresésére a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH). A következõ napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást.


 A július 1-jén indult ellenõrzéseket és bírságolásokat az elsõ fagyok beálltáig végzik a szakemberek, ez azt jelenti, hogy az allergén gyomnövényt le nem kaszáló ingatlantulajdonosok, illetve -használók még a következõ hetekben is számíthatnak bírságolásokra.
A jogszabály betartását külterületen a földhivatalok, belterületen elsõsorban a helyi önkormányzat jegyzõje, másodsorban a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI) folyamatosan ellenõrzik.(Ha belterületen a - kerületi vagy települési - önkormányzat mulasztotta el a védekezési kötelezettségét, akkor megyei Kh NTI-nek kell eljárnia az ügyben.)
Ha az ingatlanon virágzó parlagfüvet találnak a hatóságok, akkor figyelmeztetés nélkül eljárást indítanak. Ekkor azonnal elrendelik a kényszerkaszáltatást, továbbá a növény- és talajvédelmi igazgatóság a mulasztó földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot is kiszab.
A növényvédelmi bírság mértéke függ a parlagfûvel fertõzött terület nagyságától és parlagfûvel való fertõzöttség mértékétõl. Külterületen egy hektár parlagfüves terület esetén a bírság összege 50 ezer és 150 ezer között, míg belterületen 750 ezer és 5 millió forint között lehet. A különbséget egyebek mellett az indokolja, hogy egy parlagfûvel fertõzött belterületi ingatlan arányaiban több ember életére van hatással.
Idén a megyei kormányhivatalok földhivatalai eddig országszerte 3 481 esetben, 4 623 hektár területen végeztek helyszíni ellenõrzést; ebbõl 2 548 esetben, 4 026 hektáron találtak parlagfûvel fertõzött területet. Az ellenõrzések alapján növény- és talajvédelmi igazgatóságok 2 084 esetben, összesen 1 920 hektáron rendeltek el közérdekû védekezést.
Növényvédelmi bírság kiszabására 364 esetben 587 hektár területen 17 millió Ft értékben került sor, így egy bírság átlagos összege nagyjából 47 ezer forint volt. A Pest Megyei KH NTI 258 hektáron, 318 esetben rendelt el közérdekû védekezést a külterületeken, ami jóval több mint az ország többi megyéjében.
A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása idõben késõbbre tolódik.
A földhivatalok a vasutak, közutak, folyók, csatornák vízgyûjtõk fertõzött területein is végeznek ellenõrzést, nem csak a mezõgazdasági területeken. A "parlagfû-felderítés" során azonban sokszor nem egyértelmû, hogy magán, állami, önkormányzati vagy vállalkozói kézben van-e az fertõzött parcella; erre gyakran csak az eljárás folyamán derül fény.
Mivel az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak is van földhasználója, illetve kezelõje, minden esetben megtörténik a felelõsségre vonás, ha az ellenõrzõ hatóság parlagfûvel fertõzöttnek találja az ingatlant, még akkor is, ha maga az állam, illetve állami szervezet a felelõs - írja az MSZH.
Közölték azt is, országosan általános tapasztalat, hogy évrõl évre javul a területek tulajdonosainak jogkövetõ magatartása. A földhasználók láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a parlagfû-mentesítésre, igyekeznek a hatósági intézkedések elõtt eleget tenni kötelezettségüknek, és június 30-át követõen önként elvégzik ingatlanjaikon a parlagfû-mentesítést.
Adataik szerint - az NTI-hez és a földhivatalhoz - beérkezett lakossági bejelentések száma is kevesebb, mint az elmúlt évben. Parlagfüves területrõl bárki tehet bejelentést az ellenõrzésre jogosult hatóságoknál; külterület esetén a körzeti földhivatalnál, belterület esetén - függetlenül a terület tulajdonviszonyaitól - a jegyzõnél vagy a megyei Kh NTI-nél, amelyek kötelesek a jelzéseket kivizsgálni.
Jelezték azt is, hogy a Parlagfûmentes Magyarországért Egyesület kiemelkedõ szerepet vállal a parlagfû elleni küzdelemben a bejelentések továbbításában, és a figyelemfelhívásban.

 

MTI



2011-09-08 11:06:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül