Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948581    








Honlapkeszites

A híd, amely összeköt

A Mura folyó hídjának két oldalán rendezték meg szeptember 10-11-én az elsõ Muramenti Hídi Vásárt. Letenye és Prelog városok közös kétnapos rendezvényén kézmûvesek és helyi civil szervezetek mutatkozhattak be, valamint magyar és horvát oldalon is állítottal egy - egy színpadot, amely a kulturális programoknak adott helyet.

A magyarországi helyszínen, a Mura Center elõtt köszöntötte Halmi Béla Letenye polgármestere, Dragutin Glavina Prelog polgármestere, Petar Novacki, a Muraköz megyei közgyûlés elnöke, Zoran Sikics kulturális minisztériumi államtitkár és Nyitrai Imre helyettes államtitkár a résztvevõket, és ezzel megnyitották a kultúrát népszerûsítõ vásárt.
A prelogi polgármester beszédében kiemelte a gazdasági együttmûködés fontosságát és a közösen megnyert pályázat sikerességét, melynek köszönhetõen Letenye város egy víztisztító berendezést tudott vásárolni, társtelepülése pedig fejlesztheti hiányos csatornahálózatát.


Zoran Sikics megköszönte a barátságot Halmi Bélának. Elmondta, hogy ez a két nép között megvalósuló, határon átnyúló együttmûködés egy interaktív folyamat alapja lehet, amely pozitív hatást gyakorolhat a társadalmi élet különbözõ területeire. Továbbá említést tett egy másik projektrõl is, amelyben a környezet, a természet védelme kap majd hangsúlyt.

Majd Nyitrai Imre felszólalása után, Letenye polgármestere invitálta meg az egybegyûlteket egy közös sétára a Mura-hídon. A sétálók a híd közepén megálltak egy gondolat erejéig, megemlékezve ezzel a történelmi múltunkról, és továbbhaladva, a horvát megnyitón is részt vettek. A magyar-horvát vásár idejére a Mura híd egyik felét lezárták a gyalogosok könnyebb közlekedése céljából, azonban a szokásos schengeni egyezmény szerinti határátlépési procedúrán mindenkinek át kellett esnie.

A színpadokon horvát és magyar fellépõk váltották egymást. Fellépett többek között a Letenye Város Fúvószenekara, Bellák Tibor harmonikamûvész, a Mazso Girls, a KUD Opcine Donji Kraljevec és a Bandisti - Limena Glazba Ludbreg. A programok sorát szombaton Kökény Attila, 2010 „férfi hangjának” fergeteges koncertje zárta a magyar színpadon.

A kiállítók sorát is érdemes volt figyelmesen végigjárni, kuriózumnak számító termékekkel találkozhatott az ide ellátogató. Magyar részrõl huszonhét település termelõi, iparosai és mûvészei vettek részt. A látogatók megkóstolhatták a csörnyeföldi fügelekvárt, a valkonyaiak medvehagymás mustárját és a zalaháshágyi Pass Méhészet egyedi ízesítésû mézeit. Megtekinthették a rédicsi Tatár Krisztina kézzel festett levendulazsákjait és a lenti fehérnemûkészítõk remekeit.

A letenyei Szabadság térrõl a két nap 10 és 18 óra között, óránként ingyenes kisbuszok szállították az érdeklõdõket.

Varga Mónika



2011-09-12 09:39:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül