Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893033    








Honlapkeszites

Drákói szigor

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött elõadást szervezett a múlt héten a munkavédelemmel kapcsolatos változásokról kis- és középvállalkozók számára.

A konzultáción elõbb Varga Zsófia, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara titkára köszöntötte a megjelenteket, akiket arról tájékoztatott, hogy az idei évben a NAKKIK láthatja el a nyugat-dunántúli régió kamarai tömörülésének soros elnökségét.


Ezt követõen a Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelõség tanácsadója, Déri Miklós a munkavédelmi törvény változásából fakadó új feladatokat ismertette a vállalkozókkal, a munkavédelmi tanácsadás lehetõségeirõl, formáiról számolt be. A szakember a közelmúltban alakult tanácsadói szolgálatról beszélt, ami azért jött létre, mert a szankciók ellenére sem csökkentek a súlyos veszélyeztetések, a munkahelyi balesetek. Ezért úgy gondolták, talán a munkaadókkal kiépített közvetlen kapcsolat inkább vezet eredményre – ezt segítené elõ a múlt heti konzultáció is. A megjelentek konkrét munkavédelmi problémáikra kaphattak választ, valamint a munkavédelmi törvény változásairól is hallhattak. Így arról is, hogy az újabb rendelkezés szerint immár nem csak a munkaadót, hanem a munkavállalót is szigorúan büntetik azért, ha hiányoznak az egyéni védõeszközök, vagy az orvosi alkalmassági vizsgálat, esetleg a kockázati értékelés. Súlyos veszélyeztetésnek minõsül egyébként a védõ- és biztonsági berendezések és a rákkeltõ anyagokkal kapcsolatos mérések hiánya is. A szankció felsõ határa tízmillió forint, érdemes hát ezekre áldozni. A konzultáción az is kiderült, hogy a munkabalesetekért minden esetben az a munkáltató felelõs, akinek a területén a munka folyik – s ez még akkor is így van, ha más munkáltató dolgozói tevékenykednek a munkaterületen.

H.A.



2008-02-13 10:25:21


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül