Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892935    








Honlapkeszites

Jó minõségû, de nem kifogástalan szõlõ termett a Zalai borvidéken

Mennyiségileg közepes, minõségileg jó, de nem kifogástalan szõlõ termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai Borvidék egyik központjában - közölte az MTI érdeklõdésre Veress János, a családi vállalkozásként mûködõ Vinum Veress Pincészet ügyvezetõje.

A 28 hektáros területen a napokban kezdõdött el a szüret. A szõlõszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét 3 héttel ezelõtt jégverés érte. A "rothadást" sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították - említette meg Veress János, hozzáfûzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hõség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra.


A szõlész-borász szakember szerint a prognosztizáltnál várhatóan kevesebb szõlõ terem idén, ezért a jelenlegi, kilogrammonként 100-120 forintos nettó felvásárlási ár valószínûleg emelkedni fog. A belföldi borok ára fajtától, minõségtõl függõen változik, így nagyon nehéz az árak alakulását elõre meghatározni, bár Veress János úgy vélte, hogy az "elmúlt években is indokolt lett volna a minõségi borok árának észrevehetõ emelkedése".
A Vinum Veress Pincészet hazai piacra termel minõségi borokat. A szõlészetben elsõsorban a fehér fajták - sauvignon blanc, olaszrizling, királyleányka, rizlingszilváni, zöldveltelini, chardonnay fajták - találhatók meg. A Balatoni Borvidéki Régióhoz tartozó területet a finom savakban gazdag, illatos, karakteres borok jellemzik, mint például az olaszrizling, rizlingszilváni, chardonnay, pintes és zöldveltelini, de a hagyományos magyar fajták mellett megtalálható a szürkebarát és sauvignon blanc is.
A csáfordi szõlészetben kuriózumnak számít a pintes fajta - a legõsibb, sötéthéjú, de fehérbort adó, magyar szõlõfajta - ami csak a Veress pincészetben található meg. Veress János szerint igazi ritkaság, melybõl évente csak néhány ezer palacknyi terem. Íz-, illat- és zamatvilága teljesen egyedi, a múlt évszázadait idézõ, a rusztikus magyar termék. A Pintes bornak más fajtára nem jellemzõ, "sajátságos összetétele" van, klinikai tesztek igazolták, hogy szív-érrendszeri problémák, trombózis megelõzésére kifejezetten ajánlott, mérsékelt fogyasztását cukorbetegeknek is javasolják - hangsúlyozta a szakember.
A Pintest a filoxéravész után eltûntnek hitték, de néhány tõkéjét 1968-ban megtalálták Cserkút mellett. Kutatások után 12 hektáros törzstelepet hoztak létre az ország különbözõ pontjain, de az "elmúlt évek viszontagságait mindössze 1,5 hektáros ültetvény élte túl" a Zala megyei Csáford környékén.

 

MTI

 



2011-09-13 10:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül