Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949014    








Honlapkeszites

Kutyákról, játszóterekrõl, kukázókról

A peremkerületek után a keleti városrészben folytatjuk sorozatunkat. Itt is arra vagyunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresi fel a lakosság az önkormányzati képviselõjét. Gyalókai Zoltán, a 7-es számú egyéni választókerület harmadik ciklusban megválasztott önkormányzati képviselõje. Jelölõszervezete a FIDESZ-KDNP.

– Választókörzetemet a Péterfai utca, a Városkapu krt., a Kazanlak krt. 14-es számú ház és a Zemplén Gyõzõ utca páratlan oldala az 5-ös házszámtól alkotja, mintegy 3200 lakossal. Intézmény nem található a városrészben, igazából az emberek csak aludni, pihenni járnak haza. Ennek megfelelõen számtalan parkolója és játszótere van. A lakosság problémái is ebbõl adódnak, hiszen a jármûvekkel parkolni kell, a gyerekeknek pedig több játszótér kell. Ahol már van, az meg természetesen hangos – foglalta össze mindjárt beszélgetésünk elején a szinte mindennapos gondokat a képviselõ. 


– Hogyan sikerült mindezekre megoldást találni?
– A játszótereknél maradva, a rendkívüli meleg miatt lakossági kérésre a Rózsa út 5-ös számú ház mögötti játszótér homokozója fölé árnyékolót helyeztettünk. Az augusztus elsõ napjaiban elkészült árnyékolót a lakosság hozzájárulásával, valamint képviselõi keretem felhasználásával a VIA Kanizsa Kht. készítette el. A képviselõi keret további részébõl a Hevesi iskola szolgálati lakásának felújításához adtam pénzt. Mivel az intézmény három választókörzet határán helyezkedik el, a mûfüves pálya kialakításához is hozzájárultam több képviselõtársammal együtt. A körzetemben számos zöldövezet is található, ezek különbözõ szintjeit összekötõ lépcsõk felújítására költöm jövõre a pénzt. A játszóterekhez visszatérve, a lakossági összefogáson túl, a körzetben mûködõ polgárõrség segítségét is igénybe kell vennünk a randalírozók megfékezéséhez, annak ellenére, hogy autós rendõrjárõr naponta járja az utcákat.
Szinte mindennapos problémát okoznak a kukázók a keleti városrészben. Tevékenységük megszüntetésére eddig még nem találtunk megoldást. Törvényi elõírás hiányában nem tudjuk megfékezni, elkergetni õket. A törvény szerint a szemét tulajdonosa a ház, és a lakóknak kell õrizni mindaddig, amíg el nem szállítják. Azt azonban ne várja el tõlünk senki, hogy a társasházak lakói folyamatosan figyeljék a szemetüket. Én is egy 38 lakásos társasházban élek. Ezek szerint felváltva, mi is egész éjszaka õrködjünk a kukásedény fölött? Úgy érzem, nem a lakosságot kellene felelõsségre vonni a szeméttárolók kidobált tartalma miatt, hanem azokat kellene megbüntetni, akik fertõzésveszélyt okozva belemásznak és kiszórják ami benne van. Tudom, nem egyszerû az ellenõrzés, a közterület-felügyelettel is beszéltem róla, azonban õk sem javasoltak megfelelõ megoldást, de nem is az õ feladatuk.
– A megnövekedett forgalom miatt néhány évvel ezelõtt nagy ellenérzést váltott ki a lakosság körében a Városkapu krt. folytatásaként, az M7-est és a 61-es Kaposvári utat összekötõ új út. Beletörõdött-e a kialakult helyzetbe a lakosság?
– Nagy problémát okoz még mindig választókörzetemben az átmenõ forgalom, ami remélhetõleg hamarosan megszûnik a 61-es út várost elkerülõ szakaszának átadásával. Mi annak idején türelmet kértünk az ott élõktõl, akik lakossági fórumon is hangot adtak tiltakozásuknak. Az ígéretek szerint év végére átadja az elkerülõ utat az új kivitelezõ, s akkor lényegesen lecsökken a nagy teherautók forgalma a Hevesi úton is. Nem szabad elfelejteni, annak idején azért épült ez az összekötõ út, hogy a helyi lakosság a keleti városrészbõl gyorsan kijusson a város különbözõ pontjaira. Az itt élõket egyébként a kenyeresautó, az áruszállító jármûvek csörömpölése zavarja legjobban a kora reggeli órákban. Emiatt is kértem rendõri ellenõrzést, illetve bevezettek sebességkorlátozást, valamint kitiltották a 3,5 tonnánál súlyosabb jármûveket az útról.
Szintén megoldásra váró problémát jelent a Munkás utca keleti végénél a Városkapu körúthoz történõ átjárás. A lakosság kérésére zebra építését kezdeményeztem, de mivel ez az út nem a városé, hanem a megyei közlekedési hatósághoz tartozik, õk nem látták szükségesnek zebra felfestését. Hogyha ez az út is a város tulajdonába kerül, könnyebben meg lehet valósítani, ha a forgalom miatt továbbra is szükség lesz rá.
– Ne hagyjuk említés nélkül a Városkapu 1-es számú ház déli oldalánál a régóta várt parkoló megépítését.
– A kivitelezõ már megkapta a munkát, valószínû idén el is készül, s ezzel a gyalogos közlekedés is mindjárt biztonságosabbá válhat az útkanyarban. Itt feltétlenül szükség van védõ, szalagkorláttal kiegészített gyalogjárda kiépítésére. Erre is tartalékoltam pénzt a képviselõi keretembõl.
– A korábbi években sok boszszúságot okoztak a parkokban futtatott kutyák. Ebtartási rendeletünk módosítása hozott-e kedvezõbb változást ezen a téren?
– Rengeteg kutyával találkozhatunk a városrészben. A környékbeli zöldterületek most is eléggé szennyezettek kutyaürülékkel. A közterület-felügyelõk mobilabbak lettek, kismotorral idõnként körbejárják a területet. Jelenlétük ugyan visszatartó erõvel hat, de ettõl függetlenül kevés olyan kutyasétáltatót látni, aki zacskóval, kutyaürüléket összeszedõ eszközzel közlekedne, de már látni ilyeneket is. A város ebtartásról szóló rendelet kimondja, társasházak esetében valamennyi, az alsó és felsõ szomszéd beleegyezése is szükséges ahhoz, hogy kutyát tarthasson valaki a lakásában. A Péterfai árok mellett, a kiskertek környékén célszerû lenne egy kutyafuttatót kialakítani, de ez egyelõre anyagi akadályokba ütközik. Megvalósítása érdekében akár lakossági fórumot is össze lehetne hívni. Természetesen, aki nem szereti a kutyát, annak egynek a látványa is sok. A hangos, agresszív, nagytestû kutyák futkározása a gyerekeket mindenképpen zavarja, ezeket nem szabad beengedni a játszóterekre, hiszen nem nekik épültek. Az utóbbi idõben egyébként zavaró kutyagondokkal nem kerestek meg.
– Hol beszélgethet önnel a lakosság?
– Személyesen, telefonon többen megkeresnek, mint a lakossági fórumokon. Akinek tudok, természetesen segítek, nyilván egyedi problémákat nem lehet megoldani, ami viszont egy kisebb, netán nagyobb közösséget érint és egyetértek vele, mindent megteszek érte. Nem feltétlenül a közgyûlésben hangoztatva, inkább megkeresem a hivatalokban, intézményekben az adott témával foglalkozó szakembereket és személyesen próbálok segíteni a megoldásában.
B.E.



2011-09-16 09:38:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül