Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894471    








Honlapkeszites

Népszámlálás 2011.

Magyarország területén 2011. októberében a 2009. évi CXXXIX. törvény szerint népszámlálást kell tartani. A népszámlálás célja, hogy pontos képet adjon a legutóbbi, 2001. évi népszámlálás óta a népesség és a lakásállomány összetételében bekövetkezett változásokról, a társadalmi és gazdasági folyamatok legfontosabb adatairól és tendenciáiról. A népszámlálást 2011. október 1. és október 31. között kell végrehajtani. Azok esetében, akik ebben az idõszakban nem kerülnek összeírásra 2011. november 1. és november 8. között a pótösszeírást kell tartani. A pótösszeírás során adatszolgáltatásra már csak a számlálóbiztos közremûködésével van lehetõség.


 Nagykanizsa településen a népszámlálásban 192 számlálóbiztos és 39 felülvizsgáló vesz részt. A számlálóbiztosokat névre szóló és egyedi azonosítóval rendelkezõ igazolvánnyal látja el a Központi Statisztikai Hivatal. Ezen igazolvány bármely személyazonosításra alkalmas okmánnyal együtt érvényes (vezetõi engedély, személyazonosító igazolvány, útlevél). A számlálóbiztosok személyét az állampolgárok a Központi Statisztikai Hivatal által mûködtetett 06-80-200-224 ingyenesen hívható zöld számon keresztül ellenõrizhetik le. Nagykanizsa település tekintetében legkésõbb 2011. október 1-ig a www.nagykanizsa.hu honlapon is közzétesszük a számlálóbiztosok névsorát és igazolványának számát.
A számlálóbiztosok 2011. szeptember 27. és szeptember 30. között viszik ki a lakcímekre a népszámlálási csomagokat. Lakásonként egy népszámlálási csomag kerül kiosztásra. A csomagok kiosztásának megkönnyítése érdekében kérjük a lakosságot, hogy családi házak tekintetében gondoskodjanak a házszámok kihelyezésérõl, míg társasházak vonatkozásában a postaládákon tüntessék fel nevük mellett az emelet és ajtószámot. A csomag tartalma egy lakáskérdõív – melyen szerepel az adott lakcímre vonatkozó azonosító szám, valamint az internetes kitöltéshez a belépési kód – továbbá egy személyi kérdõív, és egy tájékoztató az adatszolgáltatás lehetséges módjairól.
Adatot szolgáltatni három módon lehet: az interneten keresztül a www.enepszamlalas.hu honlapra belépve a lakáskérdõíven található azonosító felhasználásával október 1. és október 16. között; (amennyiben az adott címrõl legalább egy kérdõívet interneten keresztül küldenek meg, úgy a címen élõ valamennyi személy esetében csak az internetes kitöltésre van lehetõség), a kérdõívek egyéni kitöltésével szintén október 1. és október 16. között; a számlálóbiztos közremûködésével személyes interjú formájában október 1. és október 31. között.
Akik október 16-ig az interneten nem teljesítik az adatszolgáltatást, illetve az egyénileg kitöltött íveket október 16-ig nem adják át a számlálóbiztosnak, úgy azokat a számlálóbiztos felkeresi a kérdõívek kitöltése, illetve az adatszolgáltatás teljesítése céljából.
A számlálóbiztosok a lakcímre eljuttatott népszámlálási borítékokon feltüntetik a nevüket, az azonosítószámukat, valamint a telefonszámukat. Aki a kérdõíveket egyénileg kívánja kitölteni, a számlálóbiztosoktól tud további nyomtatványokat, így különösen a személyi kérdõívet – melybõl lakásonként csak 1 példányt tartalmaz a csomag, de minden ott lakóról ki kell tölteni – igényelni. Továbbá az állampolgárok telefonon egyeztetni tudnak a számlálóbiztosukkal arról, hogy az általuk kitöltött kérdõívet mikor és hol vegye át tõlük. Aki a kérdõívek kitöltéséhez igénybe kívánja venni a számlálóbiztos közremûködését, az szintén telefonon tud vele idõpontot egyeztetni. Tömbházak esetében a számlálóbiztosok egyébként tájékoztatók kihelyezésével értesítik a lakosságot, hogy az adatfelvétel céljából várhatóan mikor keresik fel õket. Azok esetében, akiket több alkalommal sem találnak otthon, személyre szóló értesítõt hagynak hátra az adatszolgáltatás felvételének pontos idõpontjáról.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás kötelezõ, mivel azt törvény rendeli el. Aki az adatszolgáltatást megtagadja, azzal szemben a település jegyzõjének szabálysértési eljárást kell kezdeményeznie, melynek során a szabálysértés elkövetõje 50.000 Ft-ig terjedõ pénzbírsággal sújtható. Az adatszolgáltatási kötelezettség a szabálysértési eljárás lefolytatását követõen is, annak teljesítéséig fennáll.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben az adatszolgáltatással kapcsolatban további kérdésük van, forduljanak számlálóbiztosukhoz, vagy hívják a KSH által üzemeltetett és ingyenesen hívható zöld számokat: 06-80-200-014 vagy 06-80-200-224, melyek munkanapokon 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óra között hívhatók. A népszámlálással kapcsolatban informálódhatnak a www.nepszamlalas.hu oldalon.
A népszámlálás során felvett adatokat az adatvédelmi törvény szigorú szabályait betartva, bizalmasan kezelik, és kizárólag statisztikai célra használják fel.

A 2011. évi népszámlálás sikeres végrehajtása érdekében segítõ közremûködésüket elõre is megköszönöm.
Dr. Tuboly Marianna jegyzõ,
települési népszámlálási felelõs



2011-09-16 09:47:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül