Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893172    








Honlapkeszites

Megnyílt a Hortus Hungaricus – „Magyar kert” kiállítás

A magyar kertészet hungarikumjairól híres, minõségi termékeirõl, fajtáiról ismert, és megállja helyét a nemzetközi versenyben, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelõs államtitkár a 18. alkalommal megrendezett Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás megnyitóján a SYMA rendezvényközpontban.
Rengeteg munka és sok fáradság jár ezzel a gyönyörû szakmával, ennek ellenére a magyar kertészet mintegy 340-380 ezer család megélhetését biztosítja, évenként 350 milliárd Ft értékû áru elõállításával - folytatta az államtitkár.



A kertészetek (virág-, zöldség- és gyümölcstermesztõk, gyógynövénygyûjtõk és termesztõk) fejlesztése illeszkedik a kormány kis- és közepes vállalkozásokat erõsítõ támogatáspolitikájába, és hozzájárul a tárca vidékfejlesztési céljainak megvalósításához.

Czerván György hangsúlyozta, az ágazatban dolgozók munkájának köszönhetõen a számtalan kertészeti termék eredetvédett, és megfelel az Európai Unió minõségi követelményeinek. Várhatóan a kiskertek növényállományában is növekszik a haszonnövények száma, a betegségeknek jobban ellenálló, fagyot és szárazságot tûrõ fák és cserjék telepítésével.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) pályázatai uniós forrással segítik a kertészetek korszerûsítését és az öntözési technológiák fejlesztését. A támogatással növényházak és tárolók építése, bõvítése, technológiák korszerûsítése, gépbeszerzés és az energiaellátás növelése valósul meg. A fiatal gazdálkodók és a Natura 2000 területen termelõk további kedvezményekben részesülnek - tette hozzá Czerván György.

Az ágazat valamennyi területe érzi a nagy külföldi kereskedelmi láncok árnyomását, erõszakos piacpolitikáját. A magyar dísznövény forgalom évek óta 10-15%-kal csökken, a minõség és az innováció iránti igény egyre nõ, ezért fontos az integráció, a szakmai összefogás a hazai piacok visszaszerzésére és a minõség fenntartására - hangsúlyozta az államtitkár.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 



2011-09-24 12:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül