Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893463    








Honlapkeszites

Energiahatékony települések európai hálózatáról tanácskoztak a zalai Nagypáliban

Helyi szinten széndioxid-mentességre törekvõ települések európai hálózatának létrehozásáról tanácskoztak hétfõn a Zala megyei Nagypáliban, ahol a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztésérõl és energetikailag önálló közösségek létrehozásáról is beszéltek az elõadók.


 A négynapos konferenciát az angol rövidítéssel Rurener projektnek nevezett hároméves pályázati program lezárásaként hívták össze a zalai településen a koordinátor szerepet betöltõ miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet együttmûködésével.
Köcse Tibor polgármester elmondta: a több országot átölelõ program keretében az volt a céljuk, hogy olyan kis vidéki falvak és városok európai hálózatát hozzák létre, amelyek helyi szinten széndioxid-semlegesekké szeretnének válni. A 2008-ban indult program összesen nyolc európai ország részvételével valósult meg, a keddi aláíráskor minden induló országból várhatóan tíz-tíz település csatlakozik még a programhoz, német, spanyol, francia, görög, olasz, brit és román települések.
A programmal a tudatos gondolkodásmód, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásának minél szélesebb elterjesztését és energetikailag önellátó közösségek létrehozását tûzték ki célul a kis vidéki települések körében.
A projektben minden részvevõ országot egyrészt egy úgynevezett helyi energetikai partner, mint koordinátor irányít, ezt a szerepet Magyarországon a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet tölti be, és egy vagy több vezetõ vidéki település képvisel a projektben. Magyarországról Nagypáli és Perkupa szerepel a projektben.
A polgármester hozzátette: Nagypáli kiemelkedõ szerepet tölt be már most is a megújuló energiarendszerek elterjesztésében. A településen például bioszolár energiarendszert mûködtetnek az önkormányzati intézményekben, a lakosokat ingyen látják el energiafûz dugványokkal, s a konferencia helyszíne is egy olyan mintaépület, amelyet 80 százalékban megújuló energiaforrásokkal mûködtetnek.
Mindezen túl a teljes közvilágítást a jövõ évtõl egy új napelem teleppel kívánják mûködtetni, de tárgyalnak biogázüzem és biomasszával mûködtetett gázüzem építésérõl is, német befektetõk pedig 1-1,5 megawattos fotovoltaikus napelem telep építését tervezik a településen.

 

MTI



2011-09-26 12:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül