Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894933    








Honlapkeszites

Tudjuk, hogy megváltozott?

 … a közlekedés az Eötvös téren és környékén, a Kórház utca és a Teleki út csomópontjában? Palotás Tibor mérnök ismertette lapunkkal az általa tervezett, most megvalósuló változásokat.

A táblák csak felületesen tájékoztatnak, mert nem figyelmeztetnek arra, hogy az Eötvös tér déli oldalán, a Trianoni emlékmû mellett, a korábban Kaposvár felé vezetõ utca már hetek óta zsákutca, itt véglegesen megszûnt, illetve megszûnik az autós forgalom. Jelenleg még szükség van rá a lakótömb ideiglenes megközelítése céljából, s átmenetileg a megállás sincs megtiltva. A közeljövõben azonban a volt utca díszburkolatot kap, csobogókat építenek, s végül sétáló utcává válik.


 A centrumból Kaposvár felé a Huszti téri körforgalmat elhagyva, az újonnan épített körforgalomból kihaladva fordulhatunk a Teleki útra, a Keleti városrész irányába.
A Bajza utca már nem ágazik le a Kórház utcáról, azt a Katona József utcából lehet megközelíteni. Zsákutcává változott, kétirányú forgalommal, ahol a gépkocsik megfordulása is biztosított. Az utcában lévõ pizzéria is csak így, a Katona József utca felõl közelíthetõ meg. A Bajza utcából gyalogjárda épült a Szekeres József utcáig, a megtartott lépcsõ kihagyásával babakocsival is fel lehet sétálni az enyhe emelkedõn, a Kórház utcával párhuzamosan, az utca forgalmától zöldsávval elválasztva. A Kórház utca meghagyott kis darabját négyállásos parkolónak terveztem, ami akár a pizzériához igyekvõk parkolását is segítheti a gyalogjárda és a lépcsõ használatával.
A Zrínyi utca folytatásában a Széchenyi téren, a Katona József utca kezdeténél mini körforgalom épült járható középszigettel, a nagyobb gépjármûvek mozgását is biztosítva, kivéve a HSMK irányába. A Zrínyi utca a Batthyány utcából a Kórház utcáig kétirányú, de a Csengery és a Batthyány utca között egyirányú lesz, mint az Ady utca és a Csengery utca között keleti irányba haladva. Az utcában a párhuzamos parkolás az Északi oldalon megmarad.
Fontos változás lesz, hogy a Huszti tér felõl nem lehet majd balra fordulni a Platán sorra, megszûnik a balra forduló sáv, azt a most épült körforgalomból érkezõk használják a Huszti tér irányába. A Platán sorról csak jobbra, kis ívben lehet már néhány nap múlva kanyarodni, és a Huszti téri körforgalomban visszafordulva lehet a Kórház utcát elérni. A Platán sorból a Kórház utca és a Zrínyi utca felé jobb lesz úgy közlekedni, hogy a Mezõ Ferenc Gimnáziumnál balra fordulunk a Teleki utca irányába, és onnan jobbra az új körforgalom már minden irányt biztosít.
A Teleki utcáról direkt jobbra forduló út épült, amely az Eötvös téren önálló forgalmi sávként párhuzamosan halad a Platán sor és a Fõ út irányába a Kórház utcai körforgalomból kilépõ sáv mellett. Ezt a viccesen „osonó” sávnak keresztelt utat akkor lehet biztonságosan megnyitni, ha a Huszti tér felõl a Platán sor irányába megszûnik a balra forduló sáv.
Végezetül pedig kérem azokat, akik az épségüket kockáztatva a Földhivatalnál az elbontott közlekedési lámpa gyalogátjárója helyén vergõdnek át az úttesten, õk is a tömbház csúcsával szemben, a régi „zebra” helyén kialakított gyalogátkelõ helyet szíveskedjenek használni. Csak annyit kell tenni, hogy nem a régi módon, hanem a tömbház melletti gyalogjárdán, vagy a Zrínyi utcai gyalogjárdán kell a városközpont, vagy a Keleti városrész irányába közlekedni. „Zebrát” ugyanis nem lehet túl közel kijelölni egymáshoz, mert akkor az autós közlekedés ellehetetlenül, és a türelmetlenség, a dugó okozhat balesetet.
A 380 millió forint értékû építkezés befejezési határideje 2011. október 31., addig a még hátralévõ munkákat el kell végezni. – mondta végezetül Palotás Tibor.
K.H.



2011-09-29 10:40:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül