Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892529    








Honlapkeszites

Norvég alapból innovációs központ

Az ipari parkban, két egykori honvédségi ingatlanban megvalósítandó innovációs központ és inkubátorház terveirõl számoltak be az illetékesek minap a Vasemberház dísztermében.

Gõcze Gyula, a Gazdaságfejlesztõ Kht. ügyvezetõje elmondta, még 2006-ban adtak be pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, amely pályázati forrásokkal is segíti a régió kutatási-fejlesztési tevékenységének erõsítését.


Nyeste Péter, a fejlesztési tanács ügynökségének munkatársa jelezte, a tervek és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése még csak az elsõ lépés egy akár régiós szerepkörrel is bíró innovációs központ létrehozásához, hiszen a kivitelezéshez szükség van további forrásokra, esetleg vállalkozói tõkére is.

A megvalósíthatósági terveket készítõ Aquaprofit Zrt. elnöke, Nádasi Tamás ugyancsak azt hangsúlyozta, a központ létrehozása elképzelhetetlen külsõ források bevonása nélkül.

Veress Ildikó projektmenedzser arról számolt be, hogy a majdan kialakítandó központban hét technológiai kutatási terület, így többek közt a geotermikus kutatásokkal, ipari technológiákkal, vízgazdálkodással kapcsolatos kapna helyet, s az elképzelések szerint egy konferenciatermet is építenének. A tervek szerint elõbb az irodahelyiségek készülnének el, aztán az oktatási egységek. A szakemberek modern fûtési rendszerrel, hûtésre és energiatakarékos fûtésre egyaránt alkalmas készülékekkel kívánják felszerelni az innovációs központot, amely ezáltal már maga is az innováció egyik referenciája lenne.

A részletekrõl a kiviteli terveket készítõ cég képviselõje, Varga László számolt be. A szakember jelezte, Európa szerte kevés olyan épület létezik, mint amilyen a kanizsai lesz, hiszen – mint arról már az elõtte szóló is beszélt – rendkívül energiatakarékos rendszerrel, jól átszellõztetett homlokzattal és jelentõs hõszigetelõ tulajdonsággal bíró tetõzettel készül majd el. A terveket úgy állították össze, hogy az 1,2 milliárd forintos fejlesztés különálló ütemekben is megvalósítható legyen.

Gõcze Gyula jelezte: a kivitelezéshez pályázati forrásokat remélnek, egyrészt a Norvég Alaptól, amellyel mindkét épület felújítása, átépítése valósulna meg, s a kettõ között megépülhetne a konferenciaterem is, másrészt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól; az innen elnyerhetõ támogatás azonban csak az egyik épület korszerûsítésére lenne elegendõ.

A Gazdaságfejlesztõ Kht. ügyvezetõje jelezte, a projekt kapcsán szorosabbra kívánják fûzni a kapcsolatot a vállalkozókkal és a Veszprémi Egyetemmel is.

Horváth Attila



2008-02-19 09:28:16


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül