Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892996    








Honlapkeszites

Csaknem 500 közfoglalkoztatottnak ad munkát a határvonalak tisztítása

Kilenc megyében - köztük Zalában -  összesen csaknem 500 közfoglalkoztatott vesz részt a határvonalak tisztításában - tájékoztatta a közfoglalkoztatási program kommunikációs felelõse az MTI-t vasárnap.


Samu Attila közleménye szerint úgynevezett határnyiladékot kell azokon a határszakaszokon kialakítani, ahol a határvonal sûrû növényzeten vagy más, a rálátást gátló terepviszonyok között halad. A határnyiladék mérete az osztrák és szlovák határon 1-1 méter; a horvát, a szerb és a szlovén határszakaszon 2,5-2,5 méter, a román és az ukrán szakaszon pedig 3-3 méter szélességû sáv az egymással szomszédos államok szárazföldi területén.
A Földmérési és Távérzékelési Intézet Államhatárügyi Osztály adatai szerint Bács-Kiskun; Békés; Borsod-Abaúj-Zemplén; Csongrád; Gyõr-Moson-Sopron; Hajdú-Bihar; Nógrád, Vas és Zala megyében az államhatár hossza 1.538 kilométer, a magyar területen álló határjelek száma 2.611 darab.
A kilenc megyében az államhatár szárazföldi, tehát tisztítást igénylõ szakasza 1036,6 kilométer hosszú. A határnyiladék tisztítása olyan állami feladat, amelyet kétoldalú államközi szerzõdések rögzítenek. Az államközi szerzõdések tartalmazzák azt is, hogy az egymással szomszédos államok kötelesek a saját területükön lévõ határjeleket, és azok körül egy 1 méter sugarú területrészt is tisztán tartani.
A kilenc megyét érintõ határnyiladék tisztítási Startmunka mintaprogram elsõdlegesen ennek az állami feladatnak az elvégzését, azaz 1036,6 kilométer hosszú határnyiladék, és 2.611 darab határjel körüli 1 méter sugarú területrész megtisztítását jelenti. A határnyiladék tisztítási Startmunka mintaprogram 492 közfoglalkoztatottja a vonatkozó kormányrendelet elõírásainak megfelelõen heti utólagos munkabérben részesül. A szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylõ munkakörök betöltése, és a teljes munkaidõ teljesítése esetén a bruttó közfoglalkoztatási hetibér összege 13.120 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylõ munkakör betöltése esetén a garantált közfoglalkoztatási hetibér a teljes munkaidõ teljesítése esetén 17.950 forint - ismerteti a közlemény.

 

MTI



2011-10-02 11:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül