Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891829    








Honlapkeszites

Versenyképes árak, udvarias kiszolgálás

Ez év januárjában nyílt meg Nagykanizsa belvárosában a Térségi Integrált Szakképzõ Központ (TISZK) Tanboltja. A társaság a Thúry György Szakképzõ Iskolával együttmûködve, lehetõséget biztosít a tanulóknak, hogy a gyakorlatban sajátíthassák el a vevõ-eladó kapcsolat szabályait, valamint a bolt mûködését. Továbbá megismerkednek a modern értékesítési rendszerekkel, a pénztárgéppel, mérlegekkel és a raktárkészlet számítógépes nyilvántartásával is. A diákok ismereteinek bõvítését kereskedelemben jártas eladók segítik.

A tanbolt minél több hasznos tudást szeretne tanulóinak átadni, így Mérksz Andor a TSZK ügyvezetõ igazgatója arra kéri a vevõket, véleményeikkel, visszajelzéseikkel és kritikáikkal segítsék a munkájukat, hogy a diákok a vevõ elvárásainak megfelelõen végezhessék tevékenységüket. A továbbiakban pedig a tanbolt megnyitásának körülményeirõl tájékoztatta lapunkat.


 – Az intézmény megvalósításának a gondolata már a megnyitás elõtt, közel egy évvel megfogalmazódott bennünk. A célunk az volt, hogy a Thúry György Szakképzõ Iskolának olyan gyakorlati helyet biztosítsunk, ahol a tanulók nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is találkozhatnak kereskedõkként valódi vevõkkel. Ezzel szerettük volna segíteni az iskolát, mivel nem állt rendelkezésükre olyan gyakorlóhely, ahol közvetlenül meg tudták volna tanítani a gyerekeknek, szakképzett kollégák bevonásával, a gyakorlati tudnivalókat. A nyitott szakképzés megteremtésével kimondottan az a szándékunk, hogy a tanulók azokat a kereskedelmi fogásokat tudják gyakorolni, melyek a mindennapi munkavégzés során szükségesek. A multiknál, persze nem minden esetben igaz, nem mindig tudták elsajátítani a szakmájukat, mivel kisegítõ munkásként segédkeztek az ott dolgozók munkájában. Ezen tényezõk szolgáltak alapként az intézmény kialakításának a gondolatánál. A folyamat majdnem egy évig tartott, mivel az önkormányzatnak hozzá kellett járulnia az elképzeléseinkhez. Szerencsére pozitívan viszonyultak az elgondolásunkhoz, és biztosították számunkra az Erzsébet téren ezt, az akkor még üresen álló üzlethelyiséget, ahol ki tudtuk alakítani a tanboltot. Tehát, ez a tavalyi egy év a szervezéssel és magának a beruházásnak a kivitelezésével telt el. Mivel januártól indultunk, így tanév közben volt lehetõség arra, hogy bekerüljenek hozzánk gyerekek, akkor még nem volt beépítve az iskola órarendjébe ez a gyakorlati foglalkozás. A tanulókat élesben és jó kihasználtsággal szeptember elseje óta tudjuk fogadni.
– Mennyi tanulót foglalkoztatnak jelenleg?
– Két állandó tanulónk van jelenleg, akik szerzõdésben állnak velünk a Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül, egy teljes értékû tanulói szerzõdést írtunk alá velük – vette át a szót Péter-Szabó Gergely boltvezetõ. – Egyikük végzõs, tehát az áprilisi vizsgáiig, illetve a vizsgafelkészítés végéig van nálunk. A másik tanuló kezdõ, õ két tanévet fog nálunk letölteni. Mindketten kereskedelmi szakon tanulnak a szakközépiskolában. Az tizennyolc éves növendék nyolc órában dolgozik, az egy évvel fiatalabb pedig hét órában. Ezen kívül minden napra, a kereskedelmi iskola kérésére, beosztunk a kávézó, illetve cukrászat részre olyan tanulókat, akik még nem voltak valamilyen oknál fogva gyakorlaton. Õk itt napi három tanórát töltenek el. A váltás folyamatos minden nap, így egy héten körülbelül tíz embert tudunk foglalkoztatni még pluszban. Teljesen kezdõk is vannak, õk tizenegyedikesek és még semmilyen gyakorlati helyük nem volt. Nekik az alapokat, a munkavédelmi és tûzvédelmi elõírásokat, valamint a gépek kezelését tanítjuk meg, illetve megismerkednek a teljes körû munkafolyamattal is, a mosogatástól, a kiszolgáláson és a sütemény prezentálásán át a csomagolásig.
– Melyek a legnépszerûbb termékek?
– Megpróbálunk a városban versenyképesek lenni, persze nem a nagy multikkal, hanem a kisboltokkal, illetve a környékbeli kereskedelmi egységekkel. Népszerû és vevõcsalogató a liszt, a cukor, az olaj, amelyeket megpróbálunk alacsony áron tartani. Ezeken kívül keresett még boltunkban a hentesáru, amivel szintén abszolút versenyképesek vagyunk árban és minõségben egyaránt. Továbbá, a cukrásztermékeink is rendkívül keresettek. Mi nem csomagolt és messzirõl hozott termékeket, hanem kézi erõvel készült, Nagykanizsa környéki termelõk, õstermelõk áruit kínáljuk.
– Milyenek a visszajelzések?
– A vásárlók részérõl pozitívak a visszajelzések. Elégedettek, türelmesek a diákokkal, akik általában viselnek tanulókitûzõt. Nem egy olyan eset volt, hogy kerestek egy-egy lányt, aki korábban kiszolgálta õket. Illetve a kisvárosi feeling is megfigyelhetõ, sokan érdeklõdnek, hogy az õ gyerekük, ismerõsük nálunk tanulnak-e. Ez az elégedettség köszönhetõ annak, hogy a gyerekek gyorsan tanulnak, tehát õk már hatvan-hetven százalékban önállóan el tudják végezni a munkájukat, attól függetlenül, hogy még csak második hete vannak nálunk.
A következõkben Tarnai Krisztina, a TISZK tanbolt tanulója válaszolt a kérdésre.
– Mi az eddigi tapasztalatod, hogy érzed itt magad?
– A Thúry SZKI tizenegyedikes diákja vagyok, két évet töltök majd el a tanboltban. Igaz, csak egy hete dolgozom itt, de eddig nagyon sok gyakorlati tudnivalót sikerült elsajátítanom. Szeretek itt dolgozni. Nagyon tetszik nekem ez a szakma, így a jövõben is hasonló helyen szeretnék dolgozni.
V.M.



2011-10-07 10:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül