Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893942    








Honlapkeszites

A fûtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A hideg idõszak kezdetén a különbözõ fûtési rendszerek veszélyeire figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivõ vasárnap az MTI megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres karbantartás és ellenõrzés életeket menthet.


 Közölte, a tüzelõ-fûtõ berendezések üzemképes és biztonságos használata, megfelelõ állapotban tartása az ingatlanok használóinak a kötelessége.
Mint mondta, olyan szakembert célszerû hívni, aki a karbantartás mellett a mûszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Hozzátette: a készülékek elhanyagolásával nemcsak azok hatásfoka, hanem a balesetveszély is nõ.
A szóvivõ szerint hasonló kiemelt figyelmet kell fordítani az égéstermék-elvezetõkre, a kéményekre is; ezeket évente kell ellenõrizni, hogy elkerüljék a szén-monoxid visszaszivárgását. Arra is kitért, hogy a nyílászáróknál sem szabad eltakarni a szellõzõket.
Fontosnak mondta, hogy ha zárt helyen gázszagot éreznek, azonnal szellõztessék ki a helyiséget, zárják el a fõcsapot, hagyják el a helyiséget, és értesítsék a szolgáltatót.
Petróczi Tímea közlése szerint a szén-monoxid-érzékelõk is életeket menthetnek. Mint mondta, ezek a készülékek már jó áron kaphatók, nem igényelnek nagy odafigyelést, és azonnal jeleznek, ha baj van.
Elmondta, a hagyományos, fatüzelésû kályhák használatakor a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egy kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. Ezért nem szabad a kályhák elõterében semmilyen éghetõ anyagot tárolni, és a tûzszerszámokat is fémtálcán vagy fémtárolóban szabad tárolni - mondta a szóvivõ.
Vasárnap Vecsésen egy családi házban fatüzelésû cserépkályha okozott enyhe szén-monoxid-mérgezést. A mentõk két felnõttet és két gyereket szállítottak kórházba megfigyelésre.

 

MTI



2011-10-09 14:00:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül