Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948880    








Honlapkeszites

Felmérés az önkéntességrõl

Megtartották az Idõsügyi Kerekasztal beszélgetést a szombatig tartó „Idõsekért Nagykanizsán” Ünnepi Hét keretében, ahol ismertették az önkéntesség éve kapcsán készített felmérést.

A beszélgetés házigazdái Büki Pálné, az Idõsügyi Kerekasztal ügyvezetõje és Meszes Renáta voltak. A köszöntõt Maronicsné dr. Borka Beáta osztályvezetõ mondta, majd Budavölgyi Kálmán, a Civil Kerekasztal elnöke megtartotta elõadását az Idõsek és az önkéntesség Nagykanizsán címmel.
Elmondta, a Kerekasztal valamennyi szervezetének részvételével készült egy felmérés. A kérdõívet Budavölgyi Kálmán állította össze, és Büki Pálné adta közre. Az összegzést a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának tagjai végezték, az értékelést pedig Meszes Renáta az Idõsügyi Kerekasztal ügyvezetõje készítette.


 A Civil Kerekasztal elnöke ismertette az Európai Bizottság által elindított programot. A 2001-es év az önkéntesség nemzetközi éve volt, az európai intézmények pedig a nemzetközi év tízedik évfordulóján ismét szeretnék felhívni a figyelmet erre az Európa szerte milliókat megmozgató tevékenységre. Az európai év hazánk számára lehetõséget teremt, hogy összegyûjtsük és bemutassuk eddigi gyakorlatainkat. Ennek kapcsán, az Idõsügyi Kerekasztal tagjai fontosnak találták, hogy kérdõíveken felmérjék az idõskorúak segítõ tevékenységét, valamint igényüket.
Az elnök végül a közvélemény-kutatás eredményeit ismertette, melybõl kiderült, a kitöltõk nagy része tájékozott az önkéntesség évével kapcsolatban, és az azzal kapcsolatos jogszabályi háttérrel is. A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy nõk végeznek inkább önkéntes munkát, és azok többsége felnõtt vagy nyugdíjas. Nagy arányban vélekednek úgy, hogy az embereknek nincs elegendõ információjuk a magyarországi segítõ munkavállalás feltételeivel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy milyen társadalmi munkára lenne szükség, a kitöltõk nagy része a szociális gondozást és segítést adta válaszul.
Továbbá az önkéntesség éve kapcsán készített felmérés gazdagította az segítõ tevékenységek tárát, és ötleteket adtak arra, hogyan lehetne azt népszerûsíteni, megbecsülését növelni.
V.M.



2011-10-13 10:20:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül